RSS

Dani nauke u Srpskom Itebeju

27 sep

dsc00380m     Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, u OŠ“Miloš Crnjanski“ u Srpskom Itebeju, 19. i 24. septembra 2016. održani su Dani nauke.  
    Program je pripremila i realizovala Zrenjaninska grupa NPN (nastavnika prirodnih nauka) u saradnji sa nastavnicima škole. U programu su učestvovali Bojana Molnar, Biljana Tankosić, Edita Satler, Miša Bracić, učenici OŠ „dr Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina i Lenka Stojkov učenica Zrenjaninske gimnazije, kao i nastavnici i učenici škole domaćina.
    dsc00373mMalo malih naroda u svetu ima takve divove kao što su Pupin, Tesla, Milanković. Na primeru njihog lika i dela treba vaspitavati mlade naraštaje. Niče je govorio: S pravom je rečeno da se neki narod ističe ne samo svojim velikim ljudima, već i načinom kako te iste priznaje i ceni. Grupa je postavila sebi težak zadatak da učenicima nižih i viših razreda osnovne škole ovoga puta približi lik i delo Nikole Tesle. 
U okviru naučnog ponedeljka Bojana Molnar je održala predavanje na temu Svetlost i živi svet a Biljana Tankosić i Edita Satler radionicu Ruka u testu.

dsc00470m dsc00414am  
    U subotu, učenicima i nastavnicima škole je predstavljena izložba pod nazivom Vremenska linija Nikole Tesele. Interaktivno predavanje o liku i delu Nikole Tesle održao je Miša Bracić i Lenka Stojkov koja je citatima iz autobiografskog dela Nikole Tesle Moji izumi deci predstavila njegovu autentičnu reč.
    dsc00458m dsc00434m  
    Učenici Cvijića sa svojom nastavnicom Biljanom Tankosić izveli su interaktivne oglede iz fizike i hemije.
dsc00452m    Učenicima je predstavljen teleskop i prezentovan način posmatranja Sunca.  Lazar, učenik VIII razreda je prišao teleskopu i rekao: Ja znam da je teleskop otkrio Galilej i da je video četiri satelita oko Jupitera:Ia, Evropu i Ganimeda. Kalista nije mogao da se seti. Galilej je gledao i Sunce i zbog toga je oslepeo. Video je fleke na Suncu. Na Mesecu je video kratere. Raspitivao se gde može teleskop da se kupi i pošto je.

    Grupa se zahvaljuje direktorici škole Đurđevki Rakić, članovima kolektiva i učenicima škole koji su se pokazali kao dobri domaćini i saradnici.

dsc00468m dsc00473m

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 27. septembra 2016. inč Aktivnosti

 

Postavi komentar