RSS

MASA

masa11
   Ako na dve lopte napravljene od različitog materijala a iste zapremine deluje ista sila one će imati različitu brzinu. Veću brzinu ima drvena lopta zbog toga što ima manju masu. Manja masa ima manju inerciju ili težnju da ostane u stanju relativnog mirovanja.
m3  m34jpg
    Mali čamac dobija veću brzinu od čoveka koji iskače iz njega zbog toga što ima malu masu i malu inerciju ili malu težnju da ostane u stanju relativnog mirovanja. Kada izlazimo sa broda on se ne pomera zbog toga što ima veliku masu i veliku inerciju ili veliku težnju da ostane u stanju relativnog mirovanja.
m3ajpgTop se kreće manjom brzinom unazad od ispaljenog projektila zbog toga što ima veliku masu i veliku ineciju, za razliku od projektila koji ima manju masu u odnosu na top i manju inerciju. Kada bi top imao manju masu a projektil veću top bi odleteo a projektil ostao na mestu.

Masa je mera inercije. Masa teži da ostane u stanju relativnog mirovanja ili ravnomerno pravolinijskog kretanja. Masa se odupire (suprotstavlja) promeni svoga stanja.

    Masa je osnovno svojstvo materije. Masa je svojstvena svim telima. Svako telo ima masu. Masu ima šestar, lenjir, automobil, teniska lopta, Zemlja, Mesec, Sunce, magline i galaksije, crne rupe. Masu ima kap vode, a i najmanje čestice supstanci – molekuli i atomi. Masa je karakteristika tela kao zapremina, temperatura, kao brzina. Masa je jedna od osnovnih karakteristika tela.
    Untitled

       Masa Zemlje je
       59 736 000 000 000 000 000 000 000 000 kg
        Masa je mera gravitacionog delovanja. Gravitaciono delovanje se javlja između masa tela. Što je veća masa tela veće je i gravitaciono delovanje.

 Jedinica mase
IMG_0653 kilogramm

     Jedinica mase je 1kg.

      Po dogovoru za jedinicu mase 1kg uzima se masa 1 kubnog decimetra vode.
     1 kilogram je masa 1 kubnog decimetra čiste vode na temperaturi od 4ºC i normalnom atmosferskom pritisku.
     Internacionalni prototip kilograma napravljen od platine-iridijuma (desno gore) se čuva u Muzeju mera u Sevru kod Pariza. 
     Masa se meri vagom.masa13

  Centar mase – težište tela

masa12  m3bjpg
    Centar mase nepravilnih geometrijskih tela se određuje pomoću težišnih linija. Težišne linije su linije koje imaju isti pravac kao konac o kojem telo visi. U preseku najmanje dve težišne linije nalazi se centar mase tela.

    Centar mase pravilnih geometrijskih tela se nalazi u preseku simetrala uglova (trougao), dijagonala (kocke i kvadra), prečnika (lopte)….

Utvrđivanje:

m3a m4

m6 m9

m7 m1

m5 m8

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: