RSS

POTKOVIČASTI ELEKTROMAGNET

IMG_5117

    1. Na jedan od krakova gvozdene šipke u obliku potkovice ili slova U staviti kalem sa 250 namotaja od izolovane bakarne žice. Na potkovičastu gvozdenu šipku staviti gvozdenu šipku u obliku štapa. Kalem priključiti na polove električnog izvora.   

    Eelektromagnet koji smo na ovaj način napravili je mnogo jači od elektromagneta sa gvozdenim jezgrom u obliku štapa. Pomoću magnetne igle možemo utvrditi da dobijeni elektromagnet ima dva pola, severni i južni. Polovi su bliži jedno drugom nego polovi elektromagneta sa jezgrom u obliku šipke. Zbog toga je ovakav elektromagnet jači.

 

IMG_5118a     2. Na oba kraka potkovičaste gvozdene šipke staviti po jedan kalem sa po 250 namotaja od izolovane bakarne žice. Na potkovičastu gvozdenu šipku staviti gvozdenu šipku u obliku štapa. Oba kalema priključimo na polove električnog izvora. Kalemove povežemo provodnikom tako da struja iz izvora prvo utiče u prvi kalem a onda iz prvog u drugi kalem pa opet u izvor. Eelektromagnet koji smo na ovaj način napravili je jači od elektromagneta sa potkovičastim gvozdenim jezgrom sa jednim kalemom.

Napomena: Voditi račiuna o tome kako su kalemovi stavljeni na potkovičastu šipku. Staviti ih tako da na jednom kraju potkovice nastane južni a na drugom kraju severni magnetni pol. Ukolki bi se kalemovi pogrešno stavili na oba kraka bi se javili isti magnetni polovi, ili severni ili južni.

Izvor:Zavod za školsku opremu, Zagreb

 

Postavi komentar