RSS

Elektromagnet

    1.U kalem obavijen sa 250 namotaja izolovane bakarne žice stavimo gvozdenu šipku. Krajeve žice spojimo sa polovima baterije. Oko kalema sa gvozdenim jezgrom se javlja elektromagnetno polje. To proveravamo prinošenjem gvozdenim predmetima.

    2. Umesto gvozdene šipke u kalem stavimo veći gvozdeni ekser. Kroz namotaje pustimo električnu struju. Ekser će lebdeti unutar kalema. Kad prekinemo kontakt namotaja i izvora struja ekser pada.

IMG_5113a  em3 em2

    Obrazloženje:

    Električna struja u bakarnoj žici stvara magnetno polje oko namotanog provodnika. Gvozdena šipka se u magnetnom polju električnog provodnika ponaša kao magnet.  Magnetna polja električnog provodnika i gvozdene šipke se slažu i stvara se jače magnetno polje. Magnetno polje nastalo delovanjem električne struje zove se elektromagnetno polje. Namotaji provodnika i gvozdene šipke su elektromagnet.

    Gvozdeni ekser se u magnetnom polju električnog provodnika ponaša kao magnet.  U prostoru koji zauzima kalem i ekser se javljaju dva magnetna polja  koja uzajamno deluju jedno na drugo. Zbog toga namagnetisani ekser levitira u kalemu. Kada se isključi električna struja nestaje magnetnog polja električnog provodnika a time i magnetno polje eksera.

Izvor: Elektricitet – Zavod za školsku opremu, Zagreb

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: