RSS

Uzajamno delovanje naelektrisanih tela

img_0213

    Elektrostatika je oblast fizike koja proučava statički elektricitet ili naelektrisanje koje miruje. Postoji pozitivno i negativno naelektrisanje. Nosioci pozitivnog naelektrisanja su protoni ( p+) a negativnog elektroni ( e ). Protoni i elektroni su nosioci najmanje količine naelektrisanja u prirodi. Zbog toga se zovu elementarno naelektrisanje i obeležavaju se malim slovom e.

    Električno polje je oblik materije u prostoru oko naelektrisanog tela u kome deluju električne sile. Električna sila je mera električnog delovanja. U električnom polju mogu da se javljaju privlačne i odbojne električne sile. Privlačne električne sile se javljaju između pozitivno i negativno naelektrisanih tela. Odbojne električne sile se javljaju između istoimenih naelektrisanja.

   Naelektrisavanje

Untitled-2 copy   prot   Naelektrisano telo na sebi ima razlićitu količinu protona i elektrona. Ako telo ima više elektrona od protona ono je negativno naelektrisano. Pozitivno telo ima više protona od elektrona. Ako telo ima isti broj protona i elektrona ono nije naelektrisano, kaže se da je elektroneutralno.

    q = ne

    q – naelektrisanje (količina naelektrisanja)
    n – razlika broja protona i elektrona na telu
    e – elementarno naelektrisanje

   Jedinica naelektrisanja (q) je 1Kulon (1C). Količina naelektrisanja koju čini 6,25 · 1018 protona ili elektrona predstavlja naelektrisanje od 1C. 
    1C = 6,25 · 1018e
    Proton i elektron su nosioci iste količine naelektrisanja. Naelektrisanje protona ili elektrona izraženo u kulonima iznosi 1,602 · 10-19 C.
    1e = 1,602 · 10-19 C
     

   Naelektrisavanje je proces prenošenja naelektrisanja sa jednog tela na drugo ili sa jednog dela tela na drugi deo tela.

    Naelektrisavanje trenjem

img_0224    Trenjem plastične šipke krznom elektroni sa krzna prelaze na šipku pa se ona naelektriše negativno.
 

Naelektrisavanje posredstvom električnog polja img_0221

   Prinošenjem negativno naelektrisane plastične šipke ploči elektroskopa (bez dodira) elektroni koji se nalaze u gornjem delu elektroskopa se povlače u njegov donji deo. Listići elektroskopa se šire zbog toga što se elektroni u njima odbijaju. Ova se pojava zove elektrostatička influencija ili elektrostatička indukcija. Ovo je najčešći način naelektrisavanja tela u prirodi.

    Naelektrisavanje dodirom

img_0222

    Dodirom negativno naelektrisane plastične šipke i metalne kugle na vrhu elektrometra elektroni se povlače u donji deo elektrometra. Kazaljka elektrometra se pomera u odnosu na svoj držač zbog toga što se elektroni u njima odbijaju.

Uzajamno električno delovanje se dešava između naelektrisanih tela. Zahvaljujući ovom delovanju su nastali atomi i molekuli, kristali i žive ćelije.

   Elektrostatički valjak

25 11 112   

Postupak:

Ebonitna ili polivinilska šipka se protrlja krznom. Zatim se šipka prinese limenci. Bez dodira sa šipkom limenka će se pomeriti. Pomeranjem šipke limenka se kotrlja.


Limenku pomeraju privlačne električne sile koje se javljaju u električnom polju negativno naelektrisane šiplke i pozitivno naelektrisane limenke.

Prenošenje naelektrisanja

img_0215

   

   

   Naelektrisanje se prenosi sa jednog tela na drugo. Naelektrisanje se sa elektroskopa prenosi na oba elektromentra. Naelektrisanje se prenosi sa elektrometra na elektrometar preko metalne žice. Na slici

img_0225

Naelektrisanje koje se stvara trenjem u elektrostatičkoj mašini preko provodnika se prenosi u elektrometre. Kazaljke elektromentra se odbijaju od svog nosača pošto su naelektrisani istom vrstom naelektrisanja.

img_0227 img_0228

IM006391 im006390Naelektrisanje može da se prenosi i preko našeg tela. Prenosnik naelektrisanja može da bude više tela

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: