RSS

Predmet fizike

02-galaksija-yugodrom   

    Priroda je sve oko nas i u nama.

    Kroz ljudsku istoriju različiti narodi su prirodu različito nazivali. I danas su u upotrebi veoma stari nazivi prirode, još iz vremena Stare Grčke i Rima, kao što su: Univerzum, Kosmos, Svemir, Vasiona.

  Priroda je veoma složena. Ona je sačinjena od materije. Od materije su napravljena sva tela u prirodi. Materija je sve što postoji u prirodiOna je građa prirode. Sve što postoji je napravljeno od različitih oblika materije.  Na neke oblike materije naša čula reaguju pa ih mi zapažamo i svesni smo njihovog postojanja. Većinu oblika materije naša čula ne zapažaju. 

    Osnovno svojstvo materije je kretanje. Kretanje je prirodno stanje materije. Materija ne može da postoji bez kretanja. Kretanje je način postojanja materije.Usled kretanja materije se dešavaju različite prirodne pojave kao što su: talasi, munje, gromovi, uragani, električna struja, magnetizam

Uzajamno privlačno magnetno delovanje i magnetno polje

Uzajamno privlačno magnetno delovanje i magnetno polje

      

   

   Materija se kreće u prostoru i vremenuPromene u prirodi nastaju kretanjem materije.

    Nastajanje i nestajanje tela  i pojava u prirodi su privid. Kad posmatramo nastajanje tela ili početak pojave mi prisustvujemo promeni u prirodi koja se dešava sporije ili brže. Pošto zbog ograničenja naših čula ne vidimo izvor tih promena nama se nameće stav da nastajanje dolazi iz ničega. Isto je i kad posmatramo nestajanje nekog tela. 

    Materija je nestvoriva i neuništiva, ona samo prelazi iz jednog oblika u drugi. Ništa ne može da se stvori iz ništa i ništa ne može da pređe u ništa.

Crtež Mladena Mutavdžića

Crtež Mladena Mutavdžića

   

   Svaka prirodna pojava ili telo su posledica nekog uzroka. Gravitacija je uzrok padanja tela. Smanjenje temperature je uzrok mržnjenja. Dan i noć su posledica rotacije Zemlje.

   

    Proučavanjem prirode se bavi fizika. Ona je jedna od najstarijih nauka. Naziv ove nauke potiče iz stare Grčke. Na starogrčkom se priroda kaže fizis.

  

   Fizika je osnovna prirodna nauka koja proučava najopštije oblike kretanja materije, osnovna svojstva i strukturu materije.

Utvrđivanje:

pf1 pf11
pf9 pf10
pf8 pf5
pf4 pf6
pf3 pf2
pf7 pf12

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: