RSS

Burna istorija mladog Mlečnog puta

25 jul

       25. 7. 2019.

     Galaksije, uključujući i Mlečni put, počele su da se formiraju relativno brzo nakon Velikog praska, koji se dogodio pre 13,8 milijardi godina i smatra se početkom našeg Svemira. One su uglavnom bile manje od onih koje danas vidimo. Zvezde su se u njima formirale velikom brzinom. Galaktička spajanja su bila ključna u procesu formiranja današnjih galaksija.

    Pre otprilike 10 milijardi godina dogodio se sudar naše galaksije sa patuljstom galaksijom Gaia-Enceladus koja je bila za četvrtinu manja od Mlečnog puta.

    Ovo na prvi pogled deluje nestvarno, kao jedna od teorija koje se svakodnevno pojavljuju u medijima a koje obično proizilaze iz malo činjenica. Međutim na ovoj temi su radili istraživači instituta za Artrofiziku na Kanarima a koristili su podatke koje je sakupio ESA-in svemirski teleskop Gaia.

    Otkriće je postignuto zahvaljujući visokopreciznim merenjima položaja, osvetljenosti i udaljenosti oko milion zvezda u okruženju od 6 500 svetlosnih godina oko Sunca. Svemirski teleskop kojim upravlja Evropska svemirska agencija -ESA, je pomogao da se odrede zvezde pre spajanja i one koje su se kasnije formirale.

    Patuljasta galaksija Gaia-Enceladus se srušila u našeg predka ili mladi Mlečni put. Sudar je bio dramatičan. Iz njega je proizašlo ono što se danas da videti. Sukob je izazvao ubrzano formiranja zvezda koje je trajalo oko dve do četiri milijarde godina. Astrofizičari veruju da zvezde iz patuljaste galaksije Gaja-Enceladus (prikazane u plavom) čine spoljni oreol Mlečnog puta.

    „Ovaj pad je bio veliki u kosmičkim razmerama, ali ako bi se to sada dešavalo, verovatno ne bismo ni primetili iz našeg položaja ili solarnog sistema. Udaljenost između zvezda u galaksiji je velika, galaksija je u osnovi prazan prostor, dve galaksije se mešaju, menjaju svoj globalni oblik, nastaju nove formiracije zvezda. Ali pojedinačne zvezde u galaksijima se ne sudaraju, ne osećaju snagu sile na način koji utiče na njihovu individualnu evoluciju ili evoluciju planetarnih sistema vezanih za njih“. rekao je Carme Gallart, vodeći autor ovog istraživanja.

    Mlečni put, kakvog ga mi danas poznajemo, u obliku spirala, sastavljenim od 100 do 400 milijardi zvezda, uključujući i Sunce, formiran je pre oko 4,5 milijardi godina, daleko nakon spajanja.

Rad je objavljen u Nature Astronomy ,

Izvor: ESA, euronews.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 25. jula 2019. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: