RSS

Drevno veliko spajanje galaksija

26 apr

       Koristeći Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), međunarodni tim naučnika je otkrio zapanjujuće gustu koncentraciju 14 galaksija koje su spremne da se spoje, stvarajući jezgro onoga što će na kraju postati kolosalni galaksijski klaster. Ovo drevno mega spajanje je predodređeno da se razvije u jednu od najmasivijih struktura u poznatom univerzumu: grupu galaksija, u vrelom jonizovanom gasu, gravitaciono vezanim tamnom materijom.
        Ovaj galaksijski protoklaster, nazvan SPT2349-56 se nalazi na udaljenosti od oko 12,4 milijardi svetlosnih godina. Pojedinačne galaksije stvaraju zvezde čak 1000 puta brže od naše galaksije i stisnute su u prostoru svega tri puta većem od Mlečnog puta. Novonastali galaksijski klaster na kraju će postati jedan od najmasivijih klastera koje danas vidimo u univerzumu.
    Tokom prvih nekoliko miliona godina kosmičke istorije, materija i tamna materija počele su da se grupišu u sve veće koncentracije, što je dovelo do stvaranja galaksijskih klastera, najvećih objekata u poznatom univerzumu. Klasteri mogu sadržati čak hljade galaksija, ogromne količine tamne materije, velike crne rupe i rendgenski gas koji dostiže temperaturu preko milion stepeni.
     Ovaj specifični galaktički protoklaster je prvi put primećen kao blago zamućenje svetlosti na milimetarskoj talasnoj dužini 2010. God. na teleskopu Južni pol, Nacionalne naučne fondacije. Sledeća posmatranja sa teleskopom Atacama Pathfinder Experiment (APEKS) su potvrdila da je to izuzetno udaljeni galaktički izvor i da je vredan posmatranja sa ALMA-om. Superiorna rezolucija i osetljivost ALMA-a omogućili su astronomima da razlikuju 14 pojedinačnih objekata u neverovatno malom prostoru svemira, potvrđujući da je predmet arhetipski primer protoklastera u vrlo ranoj fazi razvoja.
               Prvi snimak je snimio teleskop Južni pol, drugi teleskop Atacama Pathfinder Experiment a treći ALMA.
    Ekstremna distanca i jasno definisane komponente ovog klastera nude astronomima priliku bez presedana da prouče neke od prvih faza formiranja klastera manje od 1,5 milijardi godina posle Velikog praska. Korišćenjem ALMA podataka kao početnih uslova za sofisticirane računarske simulacije, istraživači su mogli da pokažu kako će ova trenutna kolekcija galaksija verovatno rasti i evoluirati u milijardama godina u budućnosti.
ALMA
PHYSORG

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 26. aprila 2018. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: