RSS

Habl u službi kosmičke forenzike

24 mar

    Veliki i Mali Magelanov oblak su dve patuljaste galaksije koje kruže oko Mlečnog puta. Ali, dok se kreću oko Mlečnog puta, one se obrću i jedna oko druge.
    To znači da su one u uzajamnom gravitacionom delovanju. Primećeno je da jedna od njih povlači ogromnu količinu gasa iz svog saputnika. Ogromni oblak ovog fragmentovanog gasa, koji astronomi zovu Vodeća ruka pada u Mlečni put, povezuje ga sa Magelanovim oblacima i hrani novorođene zvezde. Dužina Vodeće ruke je približna veličini polovine naše galaksije. Smatra se da je ova struktura stara oko 1 ili 2 milijarde godina.
    Ali koja patuljasta galaksija povlači gas? Od čega je ovaj oblak? Ima li sastav Velikog Magelanovog oblaka ili sastav Malog Magelanovog oblaka? Posle višegodišnjeg razmatranja, naučnici sada imaju odgovor na ova pitanja. Koristeći podatke sa svemirskog teleskopa Habla u ultraljubičastom delu spektra urađena je hemijska analiza gasa u ovom oblaku i ustanoviljeno je koja patuljasta galaksija vrši povlačenje gasa.
     Posmatrana je svetlost sedam kvazara, svetlih jezgara aktivnih galaksija udaljenih milijarde svetlosnih godina iznad ovog gasnog oblaka. Koristeći Hablov spektograf (Cosmic Origins Spectrograph), naučnici su merili filtriranje ovog svetla kroz oblak. Posmatrana je apsorpcija ultraljubičastog svetla kiseonika i sumpora u oblaku. Ovo je dobar pokazatelji postojanja težih elemenata u gasu. Zatim je upoređeno Hablovo merenja sa merenjima vodonika na teleskopu Robert C. Bird Green Bank u opservatoriji Green Bank u Zapadnoj Virdžiniji, kao i nekoliko drugih radio teleskopa.

    Zbog efekata filtriranja Zemljine atmosfere, ultraljubičasto svetlo se ne može proučavati na optičkim i infracrvenim uređajima sa Zemlje.
    Nakon mnogo urađenih analiza, tim je konačno imao rezultate koji su ukazivali na poreklo gasa. On potiče sa Malog Magelanovog oblaka.
    Gas iz ovog oblaka sada prelazi u disk naše galaksije. On je u interakciji sa gasom Mlečnog puta, rasipa se i fragmentira.
    Planete i solarni sistemi u našoj galaksiji mogu biti rođeni iz materijala koji su nekada bili deo Malog Magelanovog oblaka.
    I dalje je nepoznata puna veličina ovog gasnog oblaka.

Detaljnije: Hubblesite

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 24. marta 2018. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: