RSS

Otkriće X- zraka

04 dec

MOJ PRONALAZAK BRZOG SNIMANJA POMOĆU X-ZRAKOVA.

    Nemački fizičar Vilhelm Rendgen je 28.12.1895. objavio rad o otkriću X-zraka. Dve nedelje posle toga Mihajlo Pupin je napravio prvu sliku pomoću X- zraka. 
    Evo šta on piše o otkriću X-zraka u svom autobiografskom delu Sa pašnjaka do naučenjaka:  

   Rentgen (je), u decembru 1895… objavio da je… otkrio X-zrake. … 
Kada je… objavljeno Rentgenovo otkriće, činilo se da sam za, bolje nego ma ko drugi u ovoj zemlji, bio pripravljen da te njegove opite ponovim i u tome sam uspeo pre nego ma ko drugi s ove strane Atlantika. Prvi snimak sa X-zracima u Americi izradio sam ja 2 januara 1896., dve nedelje nakon što je to otkriće objavljeno u Nemačkoj.
… Slavni hirurg, Doktor Bul iz Nju Jorka poslao mi je jednog bolesnika sa blizu sto malih sačma u levoj šaci. …Moj dobri prijatelj, Tomas Edison poslao mi je nekoliko izvanredno dobrih fluorescentnih zastora, … Za nekoliko sekunada dobili smo jedan krasan snimak.
Na fotografskoj ploči pokazaše se mnogobrojno olovne loptice kao da ih je neko tu nacrtao olovkom ili mastilom. Doktor Bul izvrši operaciju i izvadi svaku sačmu
… I to je bila prva slika sa X-zracima, dobivena u početku februara 1896., i to prva hirurška operacija izvršena u Americi na osnovu snimka koji su dali X-zraci.

     Pupinovo otkriće X- zraka je značajno iz dva razloga. Pupin je smanjio vreme izlaganja živog tkiva opasnim X- zracima na nekoliko sekundi i time ovo otkriće učinio primenljivim u medicini.  Odrekao se komercijalizacije svog otkrića čime je pokazao svoj humani pristup nauci.

 

     Na rendgenskom snimku je šaka Alberta fon Kelikea, anatomiste i psihologa, koju je na prvoj javnoj manifestaciji X-zraka snimio Vilhelm Rendgen.

      Rendgen je za ovo otkriće 1901. godine dobio Nobelovu nagradu.

 

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 4. decembra 2017. in Fizika +8

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: