RSS

Kosmogeneza ili poreklo hemijskih elemenata

25 okt

      Azot u našoj DNK, kalcijum u našim zubima, gvožđe u našoj krvi, ugljenik u našoj piti sa jabukama su napravljeni u unutrašnjosti kolapsirajućih zvezda. Mi smo od zvezdanih pramenova                                                  Karl Sagan.

    Da bi od, za sada, najelementarnijih poznatih čestica, kvarkova nastali protoni i neutroni. a onda od njih jezgra atoma potrebni su jaki događaji koje karakteriše velika količina energije. To su najčešće fuzioni i fisioni procesi u eksplozijama zvezda, novama i supernovama, sudarima crnih rupa i neutronskih zvezda i svakako u najačem i najvećem događaju po količini oslobođene energije u Velikom prasku. Miijardama i milionima godina se to dešava i u jezgrima zvezda.

   Najjednostavniji, najstariji, najmnogobrojniji, najrasprostranjeniji je atom vodonika. Vodonik prisutan u zvezdama, svakom molekulu vode, u svakom živom telu, dolazi iz Velikog praska. Nema drugih značajnih izvora vodonika u svemiru. Ugljenik u organskim jedinjenjima koja grade živu materiju nastao je nuklearnom fuzijom u jezgrima zvezda, kao i kiseonik. Većina gvožđa u telima živih bića nastala je u dalekim i davnim eksplozijama zvezda. U detekciji gravitacionih talasa nastalih sudarom neutronskih zvezda, avgusta 2017. detektovano je stvaranje zlata i platine. Fosfor i bakar, prisutni u živim telima u malim količinama, su od suštinskog značaja za funkcionisanje životnih procesa. Poreklo nekih elemenata, poput bakra, nije još dobro poznato. Periodni sistem dat na slici je za sada najbolja pretpostavka čovekova o poreklu svih poznatih elemenata.
https://apod.nasa.gov/apod/ap171024.html

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 25. oktobra 2017. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: