RSS

Zvezda Betelgez,  kakvu je do sada nismo videli

26 jun

ESO

   Na sajtu ESO objavljena je fotografija zvezde Betelgez koja je snimljena na velikoj Atacama milimetar/submilimetar Array (ALMA) opservatoriji, najvećem astronomskom projektu na Zemlji koji postoji. ALMA proučava svetlost talasne dužine u milimetarskom regionu, između radio i infracrvenog i radio dela elektromagnetnog spektra. Ovakva svetlost je poznata kao milimetarsko i submilimetarsko zračenje i nastaje u najhladnijim objektima u svemiru. Ovo je prvi put da ALMA posmatra površinu neke zvezde u velikoj rezoluciji.
    Betelgez je jedna od najvećih trenutno poznatih zvezda. Zapanjuje i teško je zamisliv njen prečnik koji je oko 1400 puta veći od prečnika Sunca. Nalazi se na oko 600 svetlosnih godina daleko od Zemlje u sazvežđu Oriona. To je crveni superdžin star samo oko osam miliona godina, ali je već na ivici da postane supernova. Kada se to dogodi eksplozija će biti vidljiva sa Zemlje, čak i usred bela dana. Ovako masivne zvezde imaju kratak životni vek.
   Zvezda je posmatrana posebno u različitim talasnim dužinama; u vidljivim, infracrvenim i ultraljubičastim. Koristeći ESO-in Veoma veliki teleskop astronomi su otkrili ogroman oblak gasa, skoro veličine našeg Sunčevog sistema kao gigantski balon uz površinu Betelgeza. Ovo ukazuje da zvezda izbacuje gas i prašinu u ogromnim stopama. Na ovoj slici ALMA posmatra gas povišene temperature koji dolazi iz donje hromosfere Betelgeza na talasnim dužinama manjim od milimetara.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 26. juna 2017. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: