RSS

Rak maglina na različitim talasnim dužinama

11 jun

    Rak maglina je ostatak masivne zvezde koja je eksplodirala kao supernova, po zemaljskom merenju vremena 1054 godine. Udaljena je 6500 svetlosnih godina od Zemlje. To znači da se ova eksplozija dogodila 6500 godina pre zemaljske1054 godine. U njenom središtu je super-gusta neutronska zvezda  koja je nastala inplozijom (smer eksplozije prema jezgru majke zvezde) kojom prilikom se celokupna materija njenog jezgra transformisala u neutrone. Njena rotacija traje 33 milisekunde. Pri tom ona iz svojih polarnih regiona periodično izbacuje velike mlazeve elektromagnetnih zraka, od radio do gama zraka pa izgleda kao da pulsira. Oblik magline je rezultat interakcije čestica solarnog vetra čiji je izvor neutronska zvezda- pulsar i materijala izbačenog iz majke zvezde pre njene eksplozije i u toku supernove.
   U različitim fizičkim procesima u maglini nastaju različiti fotoni koji krećući se brzinom od 300000km/s za 6500 godina stignu do Zemlje. Astronomi stare Kine su 1054 mogli, i to u po “bela dana” da registruju samo svetlosne ili optičke fotone sa ove zvezde. Mi, danas, različitim zemaljskim i svemirskim teleskopima možemo da hvatamo sve vrste fotona koji nastaju u ovoj maglini i koje ona emituje u okolni prostor. Tako možemo i da se upoznamo sa fizičkim procesima koji se dešavaju u ovoj pa i u drugim maglinama.

      Slika Rak magline je nastala kombinacijom podataka iz više teleskopa koji primaju fotone iz skoro čitavog elektromagnetnog spektra. Korišteni su podaci pet različitih teleskopa koji su predstavljeni različitim bojama: VLA (radio), crveno; Svemirski teleskop Spitzer (infracrveni), žuto; Svemirski teleskop Habl (vidljivo), zeleno; KSMM-Njutn (ultraljubičasto), plavo;  Rendgenska svemirska observatorija Čandra (X- zraci), ljubičasto.
     „Poređenje ovih novih slika, napravljenih na različitim talasnim dužinama, nam pruža obilje novih detalja o Rak maglini. Iako je Rak detaljno proučavan godinama još uvek imamo mnogo toga da naučimo o njemu“, rekla je Gloria Dubner koja se nalazi na čelu multinacionalnog tima naučnika koji opserviraju Rak maglinu.

Detaljnije:
HUBBLESITE
CHANDRA- X- ray Observatory

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 11. juna 2017. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: