RSS

Dubna, drugi put

09 okt

   Dr Petar Mali- Dubna drugi put
  dsc00686m   Kaže se, ako knjiga nije zaslužila da se čita drugi put onda nije zaslužila da se čita ni prvi put. Ova interesantna misao ili igra reči može da se primeni na mnoge radnje koje ljudi rade pa i na priču Dubna, drugi put.
    O Dubni, po čemu je ona poznata i otkuda Dubna, prvi put i zašto Dubna, drugi put i mnogo ličnih doživaljaja sa svog studijskog boravka u njoj ispričao nam je dr Petar Mali u subotu pre podne, 8. septembra 2016. u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu.  Zrenjaninska grupa NPN je u program obeležavanja Svetske nedelje svemira 2016 a u Zrenjaninu uvrstila priču o Dubni s ponosom koristivši vrlo sveže iskustvo dr Petra Malog, svog bivšeg učenika koji je dostigao nivo dsc00721mznanja i umenja koje mu je omogućilo da boravi u jednom od najznačajnijih istraživačkih centara u svetu. Pri tom, priča može da bude inspiracija i dobar model za druge mlade ljude sa afinitetom za fundamentalne prirodne nauke.
    Petar je rođen u Zrenjaninu. Završio je OŠ “Žarko Zrenjanin” i Zrenjaninsku gimnaziju. Po diplomiranju na Departmanu za fiziku na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu upisao je doktorske studije na istom departmanu koje je uspešno završio pre godinu dana. Ove jeseni je bio na svom drugom studijskom boravku u Institutu za nuklearna istraživanja u Dubni.
dsc00713m    Dubna je grad u Rusiji koji se nalazi na manje od 200km puta od Moskve, na obali reke Volge. Ima oko 70 000 stanovnika. Grad je poznat po tome što je u njemu smešten medjunarodni institut pod nazivom Objedinjeni Institut za nuklearna istraživanja (Joint Institute for Nuclear Research -JINR). Iako u imenu stoji da je oblast istraživanja u ovom institutu nuklearna fizika istraživači se u njemu bave mnogim različitim oblastima: fizikom čestica, fizikom kondenzovane materije, radijacionom biologijom… Dubna je poznata po otkrićima novih elemanata. Prvi element otkriven u Dubni je Dubnijum sa rednim brojem 105. Ukupno 5 elemanata periodnog sistema otkriveno je u JINR-u.  Data je motivacija za produkovanje novih superteških elemenata  a cilj je bio dolazak do ostva stabilnosti.

    Snimak predstavlja animaciju elementa sa rednim brojem Z=117.  Animacija je rađena u Berkliju, a element je otkriven u JINR-u u saradnji sa fizičarima iz Berklija. Animacija počinje na 48 min i 52 sekundi ovog filma.
dsc00708m     Neutronski detektor za rover Curiosity (Radoznali)  koji je 2012. godine NASA. spustila na tlo Marsa rađen je u Dubni sa ciljem mapiranja vode na površini Marsa. Preko 800 naučnih istraživača i centara sarađuje sa JINR-om. Ovde se na godišnjem nivou održi više od 40 internacionalnih konferencija i skupova. Ceo grad prati institut tako da se ulice zovu po poznatim fizičarima; Ulica Saharova, Ulica Žolio Kiri, Bazen u gradu nosi ime Arhimeda itd. 

      Petar je ove jeseni bio u poseti i jedno vreme proveo u delu Instituta; Bogoljubovljevoj laboratoriji za teorijsku fiziku. To je najveća laboratorija za teorijsku fiziku na svetu. U njoj radi oko 400 teorijskih fizičara. Članovi ove laboratorije se bave grafenom (jedna grupa), kvantnim tačkama, teorijskom nuklearnom fizikom… Petar je radio sa grupom koja se između ostalog  bavi sistemima Džozefsonovih spojeva i nelinearnom dinamikom. 14100526_10208405417347181_5355589216971855353_nZa vreme svog boravka u Bogoljubovljevoj laboratoriji za teorijsku fiziku Petar je održao predavanje na zvaničnom seminaru ove laboratorije pod nazivom: Dinamički fazni prelaz i pojava Šapiro rezonanci u Frenkel Kontorova modelu pod dejstvom spoljašnjih periodičnih sila (Dynamical phase transition and appearance of Shapiro resonances in ac+dc driven Frenkel – Kontorova model).
     Institut čuva vojska. Za ulazak u institut potrebna je specijalna propusnica i turisti ne mogu da razgledaju prostor instituta. Van instituta Dubna je turistički centar, grad prepun zelenila i parkova kroz koji protiče reka Volga.
13882607_10208354657038205_2764172663706335579_n    Na biciklu na slici je Bruno Pontekorvo. Čovek koji je 1957. predvideo neutrino oscilacije.  Pošto je radio u Dubni tu mu je u parku nedaleko od keja podignut i spomenik .

    Da, tačna je ona izreka da je dobar onaj učitelj koga su učenici napustili da bi pošli svojim putem…

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 9. oktobra 2016. inč Aktivnosti

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: