RSS

Nikola Tesla – Moji izumi i Svemir

06 okt
nt7    Naši prvi pokušaji su potpuno instinktivni, podstaknuti maštom, živom i nedisciplinovanom. Sa godinama postajemo razumniji, sve sistematičniji i konstruktivniji. Ali, ovi rani impulsi, mada ne odmah kreativni, predstavljaju značajan trenutak i mogu da odrede naše sudbine…
   

Najprisutnija didaktička metoda u procesu obrazovanja je metoda učenja po modelu. Po nekim procenama ona je čak 40% prisutna u procesu razvoja mladog ljudskog bića. Ona je tu, ona deluje a da ni model ni onaj koji se modeluje nisu svesni njenog prisustva. Ne kaže se slučajno Sa kim si, takav si.
dsc00604mb dsc00610m 

    Naši veliki umovi  Pupin, Tesla, Milanković su zadužili ceo svet za sva vremena a nas su obavezali da primer njihovog lika i dela stalno stavljamo pred naše mlade naraštaje. Mladi tako po modelu poprimaju njihove odlike i osobine, ponašanje, kulturne obrasce, etičke kodekse, njihova dela ih inspirišu, raspiruju maštu i stvaraju klicu kreativnosti.
    Na kraju sklanjamo ih sa ulice i upućujemo u jedan drugačiji, objektivniji i zdraviji način življenja i odnosa prema prirodi, sebi i drugima.
 dsc00607m dsc00617m
    U sredu, 5.10. 2016. u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu održano je jedno ovako modelovanje mladih na liku i delu Nikole Tesle. Povod je obeležavanje 160 godina od rođenja velikog istraživača, a prilika, obeležavanje Svetske nedelje svemira 2016 a u Zrenjaninu u organizaciji Zrenjaninske grupe NPN.
     dsc00601mbNaglasak je ovoga puta stavljen na Teslin doprinos istraživanju svemira. On sam se nije bavio ovim istraživanjem. Njegovo polje istraživanja su isključivo bile električne struje i elektromagnetizam. Mi neprestano plivamo u elektromagnom polju koje ispunjava čitav prostor oko nas i u nama a koje stvaraju naelektrisane čestice. Mnoge prirodne pojave su manifestacije električnih sila i njihovog delovanja. Naše telo je veoma složena električna mašina. Zemlja je električna mašina. A zakoni po kojima se sve to dešava ovde na Zemlji važe svuda, po celom Sunčevom sistemu, galaksijama i Kosmosu.
dsc00624mSamo nekoliko citata iz utobiografskog dela Nikola Tesla- Moji izumi ukazuju u čemu se ogleda Teslina zasluga i doprinos istraživanju svemira. Mala pomoć je pitanje: Da li bi istraživanja svemira bilo bez daljinskog upravljanja ili teleautomatike, radija, bežičnog prenosa slika, govora, informacija?

     Novembra 1890. godine … izveo sam u laboratoriji eksperiment koji je bio jedan od najređih i najspektakularnijih eksperimenata ikada zabeleženih u analima nauke. Istražujući ponašanje visokofrekventnih struja, bio sam zadovoljan saznanjem da se električno polje dovoljne jačine može proizvesti u sobi tako da pali vakuumsku cev bez elektroda. Shodno tome je napravljen transformator da bi proverio teoriju i prvi test je dao izvanredne rezultate.    
dsc00626m    
    ”visokonaponski predajnik”… je rezonatni transformator… (koji) vrši bežični prenos energije izvanredno efikasno i delotvorno. … Ovaj izum je bio jedan od mnogih izuma obuhvaćenih mojim “Svetskim sistemom“ bežičnog prenosa…
     “… Ne samo što putem bežičnog prenosa ovaj sistem omogućava da se trenutno i precizno prenese bilo koji signal, poruka ili znak u sve krajeve sveta već isto tako uspostavlja vezu između postojećih telegrafskih, telefonskih i drugih signalnih stanica, … To znači da telefonski pretplatnik može odavde da pozove bilo kog pretplatnika pa Zemljinoj kugli i da razgovara sa njim. Jedan prijemnik, ne veći od ručnog sata, omogućiće mu da čuje bilo da se nalazi na kopnu ili moru govor, odnosno muziku iz nekog drugog mesta bez obzira na njegovu udaljenost. …
     …od svih mojih izuma, visokonaponski predajnik (će se) pokazati najvažnijim i najdragocenijim za buduće generacije. Da ovo predvidim nije me toliko podstakla misao o komercijalnoj i industrijskoj revoluciji koju će on sigurno prouzrokovati koliko humane posledice mnogih dostignuća koje će on omogućiti.
 …Najveće dobro dolazi od tehničkog napretka koji teži sjedinjenju i harmoniji i moj bežični predajnik je pre svega takav. Pomoću njega će se reprodukovati ljudski glas i lik na svakom mestu i fabrike udaljene hiljadama milja od vodopada dobijaće energiju, leteće mašine će leteti oko Zemlje bez prestanka i Sunčeva energija će uticati na stvaranje jezera i reka za proizvodnju energije i za pretvaranje pustinja u plodnu zemlju. ..

   dsc00627mTesla nije bio pedagog ali nam prosto crta nastajanje ideje, vizije, saznanja. Samosvest o tome kako mu dolaze podsticaji i kako odgovara na njihove nadražaje rađa u njemu ideju teleautomatike.

postao sam svestan da je svaka moja misao nametnuta spoljnim utiskom… (i) sve što sam radio (je) bilo na sličan način podstaknuto. Vremenom mi je postalo savršeno jasno da sam bio samo automat obdaren mogućnošću kretanja, koji odgovara nadražajima čula i prema tome se ponaša i misli.
    (Moja) duhovna aktivnost… dovela me (je) konačno do saznanja da sam ja samo jedan automat, lišen slobodne volje u razmišljanjima i delovanju, koji samo odgovara na uticaj okoline. Naše telo je skup usklađenih mehanizama, pokreti koje činimo su brojni i složeni a spoljašnji utisci na naša čula su u tolikoj meri delikatni i nedokučivi da je običnom čoveku teško da ih razume.
   Naša tela su … izložena spoljašnjim uticajima… Mi smo automati koje potpuno kontrolišu sile sredine, … automati koji su pogrešno shvatili rezultujuću silu spoljnjih impulsa kao slobodnu volju. Naši pokreti i druge radnje služe očuvanju života … Sve dok je organizam u odličnom stanju on reaguje tačno na sile koje ga pokreću, ali onog trenutka kada nastane neki poremećaj u … čoveku, njegova snaga za samoodržanjem slabi. …Vrlo osećajno(m) i posmatranju sklono(m) biću sa … visokorazvijenim i potpuno netaknutim mehanizmom koji se ponaša u skladu sa promenljivim uslovima okoline, … priroda … omogućava da izbegne opasnosti koje su prikrivene da bi se direktno uočile…
     Ideja o konstruisanju automata … davno mi je pala na pamet…Na njoj (sam) počeo aktivno da radim tek 1893. godine kada sam počeo istraživanja u radiotehnici… konstruisao sam izvestan broj automatskih mehanizama, kojima se upravljalo iz daljine …
    dsc00635mAutomati kojima upravlja operator u okviru svog vidokruga su prvi grubi koraci u razvoju nauke o teleautomatici … Naredno logičko poboljšanje…su automatski mehanizmi van vidokruga i na velikoj udaljenosti od upravljačkog centra…
    Poslednjih godina uspešno sam rešio ovaj problem i sada radim na nacrtu letelica bez velikih i malih krila, bez propelera i ostalih spoljnjih dodataka, koje će razvijati strahovito velike brzine… Takva jedna mašina koja se održava u vazduhu i kreće isključivo na principu reakcije, a zamišljena je da se njome upravlja bilo mehanički, bilo putem bežično prenete energije…
   Izgradnjom odgovarajućih postrojenja biće moguće projektil ove vrste lansirati u vazduh i spustiti gotovo tačno na svako predviđeno mesto, makar ono bilo hiljadama milja udaljeno. .. Sigurno da ćemo proizvoditi takve teledirigovane aparate koji će biti u stanju da se ponašaju kao da raspolažu sopstvenom inteligencijom … Još 1898. godine predložio sam predstavnicima jednog velikog industrijskog koncerna da proizvedu i javnosti prikažu automobilsko vozilo koje bi samo obavljalo neobično veliki broj radnji, od kojih bi neke bile srodne rasuđivanju. U tom trenutku, međutim, moj predlog je smatran nerealnim i od njega nije bilo ništa.

Izložba

Vremenska linija Nikole Tesle
Gradska kuća u Zrenjaninu
img_20160930_090720 img_20160930_090741m

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 6. oktobra 2016. inč Aktivnosti

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: