RSS

Milutin Milanković “Putnik kroz vasionu i vekove“

04 okt

    dsc00598mU utorak, 4.10. 2016. u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu održana je promocija knjige Milutin Milanković – Putnik kroz vasionu i vekove i kratkometražnog filma Od betona armiranog do Kanona osunčavanja.
    Ovo je prva promocija ove knjige i filma u Srbiji. Gosti promocije su bili: autor, mr Slavko Maksimović predsednik Udruženja „Milutin Milanković“ iz Beograda, i prof. dr Milan Dimitrijević koji je govorio o liku i delu velikog naučnika.

 dsc00570m dsc00571m

    Knjigu je izdalo Uruženje „Milutin Milanković“ iz Beograda. Knjiga i film su urađeni na osnovu  građe o velikom naučniku koju je Udruženje sakupilo u poslednje vreme. Prikaz Udruženja i Milutina Milankovića se može videti u intervjuu koji je Slavko Maksimović, u septembru ove godine dao učenicima OŠ “Vuk Karadžić” iz Zrenjanina a koji se nalazi na ovom portalu.
 dsc00577m dsc00581m

   Ovom promocijom je počelo obeležavanje Svetske nedelje Svemira 2016 a u Zrenjaninu. Na planetarnom nivou ova akcija pod nazivom World Space Week (WSW) se organizuje na predlog Generalne skupštine UN, svake godine počev od 1999. od 4. -10. oktobra. Sprovođenje WSW je pod vođstvom Komiteta UN za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i Kencelarije UN za poslove svemira (OOSA). Partner Ujedinjenih nacija u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou je World Space Week Association (WSWA) jedna od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru.
    WSW se održava u čast lansiranja prvog veštačkog satelita Sputnjika 1, koji je 4. oktobra 1957. lansiran iz SSSR-a. Ovaj događaj predstavlja početak čovekovog istraživanja svemira.
    Svetsku nedelju Svemira u Zrenjaninu organizuje Zrenjaninska grupa NPN (nastavnika prirodnih nauka).

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 4. oktobra 2016. inč Aktivnosti

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: