RSS

Zemljino jezgro je mlađe od njene kore

21 jun

moho 1   Vreme u jezgru sporije teče nego na površini Zemlje.
Istraživači u Danskoj su izračunali relativnu staros površine Zemlje u odnosu na njeno jezgro i dobili podatak da je jezgro 2,5 godine mlađe od kore.
   Ričard Fejnman je još 1960.-tih na jednom od svojih predavanja na Kaltehu rekao da je zbog vremenske dilatacije Zemljino jezgro „dan ili dva.“ mlađe od njene kore.
   Albertu Ajnštajn ukazuje da prostor nije fiksan, to nije nepromenljiva pozadina ili pozornica na kojoj se kosmički događaji odvijaju ispred statičnih kulisa. Prostor je fleksibilan i pod uticajem objekata i dešavanja u njemu. Ajnštajnova Opšta teorija relativnost ukazuje da veliki objekti, planete i zvezde, zakrivljuju tkivo prostor-vreme.
 Gravitacioni potencijal gravitacionog polja tako utiče na vreme, ili ustaljenim žargonom rečeno, brzinu kojom vreme prolazi. Zbog toga bliže centru Zemlje, u blizini jezgra vreme sporije teče nego na površini. To znači da je materijal koji čini jezgro mlađi od materijala koji čini koru.

923421   Jače gravitacijiono polje usporava vreme. Na Mesecu vreme teče brže nego na Zemlji. Kosmonautima u ISS vreme teče brže nego nama na površini Zemlje. Na Jupiteru bi nam vreme teklo sporije nego na bilo kojoj planeti. U Sunčevom sistemu vreme bi nam teklo najsporije na Suncu. Po Ajnštajnovoj Opštoj teoriji relativiteta jedna sekunda na Zemlji traje 1,000002 Sunčevih sekundi. Približavanjem telima veće mase vreme usporava. Na rubu horizonta događaja crnih rupa vreme staje.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 21. juna 2016. in Fizika +7

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: