RSS

Druga detekcija gravitacionih talasa

19 jun

   MIT-LIGO-II_0U galaksiji, udaljenoj 1,3 milijardi svetlosnih godina dve crne rupe su pre oko 1,3 milijardi godina stupile u uzajamno gravitaciono delovanje. Veća crna rupa je imala masu 36 a manja 29 puta veću od mase Sunca. Jako gravitaciono delovanje ih je ubrzalo do polovine brzine svetlosti. U deliću sekunde je došlo do njihovog sudara. Ovako intenzivan događaj izazvao je deformaciju ili talasanje prostora i vremena.
   Novonastala crna rupa sada ima masu 62 puta veću od mase Sunca.Tri solarne mase pretvorene su u energiju koja je omogućila nastanak oscilacija ili iskrivljenje prostora- vremena.              
   Oluja gravitacionih talasa posle 1,3 milijardi godina dostigla je “obale” naše Zemlje. Tu je talasanje prostora-vremena veoma malo, manje od veličine protona, da od buke i drugih vibracija naše planete ne može da se meri.
04KJER0243    Rukovodeći se Ajnštajnovom Opštom teorijom relativiteta, koja je predvidela postojanje gravitacionih talasa, ljudi su u poslednjih 20-tak godina uspeli da naprave uređaj koji je to izmerio. Prvo detektovanje gravitacionih talasa urađeno je na Laserskoj interferometarskoj gravitacionoj opservatoriji (LIGO) 14. septembra 2015. LIGO se nalaze u Livingstonu u Luiziani i Hanfordu u Vašingtonu. Detektori se nalaze na udaljenosti većoj od 3 000km. Ova istraživanja finansira Nacionalna naučna fondacija SAD. LIGO je projektovan, izgrađen i njime upravlja Kalteh i MIT.

  Drugi put je gravitacione talase LIGO detektovao 26. decembra 2015.  Neverovatno slabe talase koji su došli do Zemlje su stvorile dve crne rupe u sudaru, udaljene 1,4 milijardi svetlosnih godina.
1m   Dok je prvi signal koji je LIGO detektovao bio sa jasnim vrhom, drugi signal je daleko slabiji, sa plićim oblikom talasa.

   Drugi gravitacioni talas je nastao u sudaru dve crne rupe, mase 14,2 i 7,5 puta mase Sunca. Talas koji je detektovan je nastao u poslednjim trenucima pred sudar crnih rupa. U poslednjoj sekundi pre spajanja, crne rupe su napravile 55 obrta jedna oko druge, krećući se brzinom jednakoj polovini brzine svetlosti. Sudar je oslobodio količinu energije, jednaku masi Sunca u formi gravitacionih talasa. Ova kataklizma koja se dogodila pre 1,4 milijardi godina proizvela je novu veću crnu rupu mase 20,7 puta veću od masa Sunca.
    IMG_20151226_101300mmOvo drugo detektovanje gravitacionih talasa, još jednom potvrđuje Ajnštajnovu teoriju relativiteta i uspešno testira sposobnost LIGO da otkrije veoma male gravitacione talase.
    „Ovo je nova era astronomije, sada možemo da istražujemo svemir na način koji nikada ranije nismo mogli ni da zamislimo.“ kaže Liza Barsoti,  istraživač na MIT i član LIGO tima.
    Za četiri meseca LIGO detektori su otkrili dva signala gravitacionih talasa, proizvedena u sudaru dva različita binarna sistema crnih rupa. Dejvid Šumejker, vođa tima koji je izgradio detektore kaže da „opservatorija trenutno prolazi kroz nadogradnju kako bi unapredila svoju osetljivost, a očekuje se da će sledeće posmatranje početi u jesen,“.
    Tim se nada da će više astrofizičkih otkrića pomoći u odgovoru na ključno pitanje: Kako dolazi do sudara crnih rupa? Postoje dva moguća scenarija kako se to može desiti. Po jednoj pretpostavci, ako su crne rupe nastale eksplozijom zvezda koje su ranije kružile jedna oko druge, pošto su postale crne rupe približavale su se jedna drugoj sve bliže do konačnog spajanja. Druga hipoteza ukazuje da dve nezavisne crne rupe u gustoj populaciji crnih rupa, mogu stupiti u uzajamno gravitaciono delovanje, i na kraju se spojiti.
    Ove jeseni će LIGO imati dodatnu pomoć od treće gravitacione opservatorije koja se nalazi u blizini Pize u Italiji. Novi dizajn gravitacione interferometarske opservatorije će biti još osetljiviji nego  sadašnji LIGO što će omogućiti posmatranje najranijih događaja u univerzumu. Univerzum je nepropustan za svetlo u prvih 380 000 godina posle Velikog praska. Gravitacioni talasi jedini mogu da se probiju kroz mračno doba. Oni su jedini potencijalni instrument koji nam omogućava da ispitamo sam početak vremena.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 19. juna 2016. in Fizika +7

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: