RSS

Ring nebula

24 maj

hs-2013-13-a-web_print   Ring nebula (M57 Ili NGC 6720) je udaljena oko 2 300 svetlosnih godina od Zemlje. Prostire se na oko 1 svetlosne godine. Nalazi se u sazvežđu Lira. Popularna je meta astronoma amatera. Karakterističan oblik prstena, maglinu čini popularnom i rado se koristi kao ilustracija u astronomskim knjigama. 
   U ovoj kompozitnoj slici, kombinovani su snimci u vidljivoj svetlosti sa svemirskog teleskopa Habla i snimci u infracrvenoj svetlosti sa Velikog zemaljskog binokularnog teleskopa u Arizoni.
    U prethodnim posmatranjima nekoliko teleskopa je u centralnom regionu prstena detektovalo gasoviti materijal. Novi pogled oštrooke Hablove kamere Vide Field Camera 3 prikazuje strukturu magline sa više detalja.
Maglina je okrenuta ka Zemlji, tako da astronomi gledaju lice prstena. Na Hablovoj slici, plava struktura je sjaj helijuma. Zračenje belog patuljka, bele tačke u centru prstena, daje helijumu sjaj. Beli patuljak je ostatak zvezde nalik Suncu. Originalna zvezda je imala nekoliko puta veću masu od našeg Sunca. Nakon milijardi godina pretvarajući u svom jezgru vodonik u helijum, zvezda je ostala bez vodoničnog goriva. Ona je nakon toga naglo porasla i postala crveni džin. Tokom ove faze, zvezda je prolila u okolni prostor svoje spoljašnje gasovite slojeve i počela da se urušava u snažnom gravitacionom kolapsu. Sav ovaj gas je izbacila pre oko 4 000 godina. 
    Tamni čvorovi gustog gasa duž unutrašnje ivice prstena, izgledaju kao žica u točku bicikla. Ovi gasoviti pipci su formirani kada je šireći vrući gas gurnut u prethodno izbačen hladni gas. Čvorovi su otporni na eroziju koja dolazi od talasa ultraljubičaste svetlosti koje emituje zvezda.
    Spoljni prstenovi su se formirali kada je gas koji se brže kreće udario u materijal koji se sporije pomera. Maglina se širi brzinom većom od 43 000 km/h. Centar se kreće brže od proširenog magistralnog prstena. Maglina će nastaviti da se širi još 10 000 godina. Nakon toga sjaj će joj slabiti, dok se ne stopi sa međuzvezdanom materijom.
    Posmatranje Ring magline nam pruža uvid u ono što će se dešavati Suncu u narednih 6 milijardi godina. Sunce je zvezda manje mase od zvezde pretka Ring magline i neće imati tako raskošan kraj.
    Nakon što izbaci svoje spoljašnje gasovite slojeve i postane beli patuljak Sunce će grejati slabije. 
Detalnije na: HUBBLESITE 

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 24. maja 2016. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: