RSS

Temperatura površine zemljišta

10 jun

mod11c1_m_lstda_2000-02m    modis_lst_gm   Pod temperaturom površine zemljišta se podrazumeva osećaj toplote „površine“ Zemlje na dodir, na određenoj lokaciji. Sa stanovišta satelitskog posmatranja, „površina “ je sve što se vidi kada se gleda kroz atmosferu do zemlje. To može biti sneg i led, trava na travnjaku, krov zgrade, šume. Temperatura površine zemljište nije isto što i temperatura vazduha koja je uključena u dnevnim meteorološkim izveštajima.

Prikazane mape su napravljene na osnovu podataka prikupljenih sa spektroradiometra (MODIS) na NASA-inom Tera satelitu. Temperature se kreću od -25°C (tamno plavo) do 45 °C (ružičasto žuta). Na sredinjim do visokim geografskim širinama, temperature površine zemljišta mogu da variraju tokom godine, u ekvatorijalnoom regioni imaju tendenciju da ostanu uvek visoke, na Antarktiku i Grenland uvek niske. Nadmorska visina igra ulogu u temperaturama, na Stenovitim planinskim masivima u Severnoj Americi je hladnije nego u drugim oblastima, na istoj geografskoj širini.

    Naučnici prate temperaturu površine zemljišta jer se toplota diže iznad Zemlje, utiče na pejzaž, vreme i klimu. Naučnici žele da prate kako atmosferski gasovi staklene bašte utiču na temperaturu površine zemljišta, i kako rast temperature površine zemljišta utiče na glečere, stanje leda i vegetaciju u ekosistemima Zemlje.
Detaljnije na Eart observatory

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 10. juna 2015. in Planeta Zemlja

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: