RSS

Pomračenje Sunca – 2006-2015.

08 mar

IMG_1212 IMG_1310

   Poslednje pomračenje Sunca se u našim krajevima dogodilo 29. marta 2006. godine. Članovi sekcije Mladi fizičar i astronom, koja je tada okupljala učenike više osnovnih škola Zrenjanina, su pojavu posmatrali iz dvorišta OŠ „Vuk Karadžić“. U posmatranju su učestvovali i učenici OŠ „Sonja Marinković“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“. Bila je to prilika i da učenici nižih razreda „Vuka“ sa svojim učiteljicama posmatraju pomračenje. Ovi učenici su danas već odrasli ljudi, živi su i zdravi, i rado se sećaju ovog posmatranja.
    IMG_1228m1  IMG_1223m

   ps Nakon 9 godina pauze Mesec će se opet naći na liniji Zemlja – Sunce i svojim diskom će zakloniti deo naše zvezde. To će se dogoditi u petak, 20.marta 2015. godine. Ovo pomračenje će u našim krajevima biti delimično.

Podaci za Beograd

      Događaj                           Vreme
Početak pomračenja        20. mart  9:39
Maksimum pomračenja   20. mart 10:48
Kraj pomračenja              20. mart 11:58

   IMG_1194m IMG_1273

  Posmatranje ove pojave je u planu i programu Međunarodne godine svetlosti u Zrenjaninu i posmatraće ga učenici škola sa nastavnicima fizike. AD „Milutin Milanković“ iz Zrenjanina i Udruženje „Nastavnici prirodnih nauka“ će organizovati posmatranje za građane na obali jezera, kod Suvog mosta.
    IMG_1288 IMG_1284m

   pomracenje13Mnogi građani imaju predrasudu da je pojava pomračenja Sunca opasna i da je treba izbegavati. To se naročito pokazalo u toku pomračenja Sunca 11.avgusta 1999. Tada je Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku izdalo zvanično saopštenje u kom je naložilo i preporučilo da se ljudi i životinje sklone sa sunca u toku pomračenja ( na slici levo). Mnoge javne službe nisu radile, sela i gradovi su bili avetinjski pusti  usred bela dana, paljena je ulična rasveta a stoka toga dana nije izvedena na pašu. Ovo je bilo sramno i ponizno za naš narod i naše građane. Ljudima koji imaju ovakve predrasude treba postaviti samo jedno pitanje. Zašto bi Sunce koje je jednim delom zaklonjeno Mesecom bilo opasnije od „celog“ Sunca koje imamo iznad naših glava svakoga dana? Celo Sunce emituje mnogo veću količinu zračenja nego zaklonjeno.
IMG_1242 IMG_1239

    Kako treba posmatrati pomračenje Sunca
1. Koristiti specijalne naočare za posmatranje Sunca, nikako ne koristiti obične sunčane naočare.
2. Može se iskoristiti maska za varenje sa brojem 10 i više.
3. Teleskopom sa specijalnim filterom za posmatranje Sunca.
4. Teleskopom sa zaslonom za projektovanje lika Sunca. U oba slučaja korišćenja teleskopa vreme posmatranja treba da bude kratko kako ne bi došlo do pregrejavanja sočiva okulara. Kada se okular pregreje može da dođe do njegove deformacije i topljenja. Videti kako su se učenici dosetili da hlade sočiva teleskopa (kačket na objektivu).
5. Pomoću predmeta sa malim rupicama, prorezima. Lik pomračenog Sunca se vidi na zaslonu.

    IMG_1245m IMG_1217m

    Kako ne treba posmatrati pomračenje Sunca
    Ne treba gledati golim okom. Nije problem na trenutak pogledati u pomračeno Sunce, kao što nije problem kada se u bilo kom sunčanom danu to uradi. Sunce će nas na kratko zaslepiti, zenice će nam se skupiti, spustićemo kapke i okrenuti glavu. Kada ponovo pogledamo malo ćemo imati problem sa viđenjem okoline dok nam se zenica ne raširi i oko adaptira na novu količinu svetlosti koja ga očekuje. Ovde može da bude problem nešto drugo. Pomračeno Sunce nas privlači svojom atraktivnošću, svojom nesvakidašnjošću, mami nas da ga gledamo i teško nam je da se pri tom samokontrolišemo. Tada može u naše oko da uđe veća količina svetlosti i da nam ga ošteti. Zbog toga ovu pojavu treba posmatrati gore pomenutim pomagalima.
     Ne treba gledati teleskom ili durbinom stavljanjem okulara ovih instrumenata direktno na oči. Ovako se može gledati samo pomoću specijalnog filtera za posmatranje Sunca koji se stvaljaju na objektiv ovih instrumenata. Videti sliku.
Nikako ne gledati pomoću durbina ili teleskopa koristeći naočare za pomračenje umesto filtera. Ove naočari su od polivinila koji se lako topi.
    Izađimo 20. marta na ulice i trgove i pogledajmo pomračenje Sunca. Ne skrivajmo se iza spuštenih roletni, zavesa i zastora, ispod jorgana i po podrumima…

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 8. marta 2015. in Metodika-Primeri dobre prakse

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: