RSS

Milutin Milanković– život i delo

27 feb

     Na inicijativu velikog broja naučnih organizacija i UNESKO- a, 2015. godina je proglašena Međunarodnom godinom svetlosti i optičkih tehnologija. U svetu će ona sjediniti naučne, tehnološke, obrazovne i druge organizacije u cilju sagledavanja svetlosti kao fizičkog fenomena, tehnološkog i energetskog potencijala i simbola znanja i vrline.
    Dalj 11 70x100mU okviru obeležavanja Međunarodne godine svetlosti u Zrenjaninu u prostoru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ organizovana je izložba Milutin Milanković- život i delo.
    Izložbu je u četvrtak 26. februara 2015. postavilo Udruženje „Milutin Milanković“ iz Beograda.
    Bila je to prilika da grad ugosti predsednika ovog Udruženja, Slavka Maksimovića i njegove saradnike, koji su velikom ljubaznošću gradu Zrenjaninu ponudili bogatu i sadržajnu izložbu. U toku popodneva ih je primio zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Razgovor koji je na kratko tekao u formi upoznavanja, u većem delu je bio konstruktivan. Zaključeno je da grad Zrenjanin i Udruženje imaju želju i potrebu da sarađuju na planu negovanja lika i dela Milutina Milankovića, naročito kod mladog naraštaja.
    Na prijemu kod Tatjane Pavlović, direktorice OŠ „Vuk Karadžić“, kom su prisustvovali Biljana Tankosić, predsednica Udruženja „Nastavnici prirodnih nauka“ i Nikola Tankosić, profesor fizike Zrenjaninske gimnazije, razgovaralo se o mogućnostima saradnje ovog Udruženja sa školama opštine Zrenjanin. Dogovorene su konkretne akcije koje će obuhvatiti učenike osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, kao što je raspisivanje likovnih i literarnih konkursa i organizacija kviza o Milutinu Milankoviću. Pokrovitelj ovih akcija biće Udruženje „Milutin Milankvić“. Ovde je prvi put „pao“ predlog od strane Nikole Tankosića da Zrenjaninska gimnazija ponese ime Milutina Milankovića.
   DSC07780m U Zrenjaninskoj gimnaziji, direktor Milan Radaković je goste upoznao sa istorijom i značajem ove ustanove, kako za grad tako i za širi region. Dogovoreno je da se u okviru Državnog takmičenja učenika srednjih škola iz fizike, koje će se 25 i 26. aprila ove godine održati u Zrenjaninslkoj gimnaziji postavi izložba o Milutinu Milankoviću i uradi projekcija novog dugometražnog filma o ovom naučniku. Bilo je reći i o vrlo svežem predlogu, da Gimnazija kao jedna od najstarijih u Srbiji ponese ime Milutin Milanković.
   DSC07787m DSC07798m

   U 18.00h, u Gradskoj narodnoj biblioteci, otvaranje izložbe počeli su učenici OŠ “Vuk Karadžić“, kratkom predstavom pod nazivom, I sve što se kreće, pokreće Sunce, u kojoj su govorili odlomke iz Milankovićevog dele Kroz vasionu i vekove.
     Direktor biblioteke Milan Bjelogrlić je pozdravio goste i posetioce sa napomenom da mi koji znamo da prepoznamo, poštujemo i idemo stopama svojih velikana kakvi su Milanković, Pupin i drugi, treba da smo sposobni da razvijamo i negujemo znanje i da je u tome budućnost našeg naroda. Ovakve veličine ili ljudske gromade su potencijali i izvori inspiracije. Ako po ovakvim modelima obrazujemo i vaspitavamo mlade naraštaje možemo svetu da prodajemo znanje a ne samo sirovinu i prostu radnu snagu.
    DSC07807mZamenik gradonačelnika Saša Santovac je ispred grada izrazio zadovoljstvo što se ova izložba nalazi u Zrenjaninu. Govorio je o iskustvu i značaju obeležavanja Godine Pupina u Zrenjaninu u toku 2014. i da je grad spreman da podrži i pomogne ovakve aktivnosti.
    Slavko Maksimović, predsednk Udruženja “Milutin Milanković” je pozdravljajući posetioce rekao da su u njihovom Udruženju, po onome što je Zrenjanin u 2014. uradio na afirmaciji lika i dela Mihajla Pupina, prepoznali da u ovom gradu postoji volja, iskustvo i potencijal koji može da pokrene, organizuje i afirmiše lik i delo Milutina Milankovića. Ponudio je saradnju i zatražio pomoć i uključenje zrenjaninskog obrazovanja u obeležavanju i afirmacji lika i dela velikog naučnika kod mladih naraštaja. Izrazio je zadovoljstvo što je otvaranju izložbe prisustvovalo dosta mladog sveta.

DSC07796m DSC07811m

    U znak zahvalnosti i dobre volje Udruženje je komplet svojih izdanja poklonilo Gradskoj narodnoj biblioteci, Zrenjaninskoj gimnaziji i OŠ „Vuk Karadžić“. Učenici osnovnih škola i Gimnazije koji su na Opštinskom takmičenju iz fizike, a učenici Gimnazije i na takmičenju iz matematike, osvojili neko od prva tri mesta, nagrađeni su knjigom.
     ???????????????????????????????Biljana Tankosić i Edita Satler su ispred Udruženja „Nastavnici prirodnih nauka“ predstavile Plan i program obeležavanja Međunarodne godine svetlosti u Zrenjaninu. Grad Zrenjanin se na svoj način, tehnološkim, obrazovnim, kulturnim i drugim potencijalima uključuje u ove aktivnosti. Organizovaće akcije različitog tipa i sadržaja koje će „osvetliti“ fenomen i potencijale svetlosti iz različitih aspekata. Ciljna grupa su učenici osnovnih i srednjih škola, pošto njima pripada XXI vek, a posredno stručna i šira javnost. Ova akcija treba da podigne svest učenika i lokalne zajednice o svetlosti kao jednom od najznačajnijih prirodnih potencijala XXI veka.
     Srđan Penjivrag, sekretar Astronomskog društva „Milutin Milanković“ iz Zrenjanina je hteo da počne od početka, od pre 13,7 milijardi godina, ali su se prisutni uplašili da će to dugo trajati pa su ga prekinuli, tako da je ukratko predstavio društvo koje se bavi popularizacijom astronomije od 1996. godine.
    IMG_4023maNigde kao u Zrenjaninu, u  Srbiji, u 2014. nije tako organizovano, sistematski, sadržajno i sa takvim rezultatima obeležena 160. godina od rođenja Mihajla Pupina. UNESKO je Pupina uvrstio u plejadu naučnika koji su zadužili čovečansvo pronalascima i doprinosima u razumevanju i korišćenju svetlosti. Pupinov doprinos komunikacijama na planeti Zemlji pripada novom dobu istorije nauke. Za nas u lokalu, značajno je to što nas je Godina Pupina u Zrenjaninu inspirisala i pokazala kako da organizujemo i realizujemo Godinu svetlosti. Ova akcija treba i u lokalu i u globalu da osvesti ljude na planeti Zemlji da bez korišćenja svetlosti i ovladavanja tehnologijama na bazi svetlosti čovečanstvo jednostavno nema budućnost.
    Robert Sabo je predstavio Godinu Pupina u Zrenjaninu. Ovom prilikom je Gradskoj biblioteci poklonio 10 knjiga Mihajlo Pupin Idvorski koju je napisala dr Jovana Kulauzov Reba a ilustrovao je mladi zrenjaninac Mladen Mutavdžić.
Koorganizatori ove akcije su:
• Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” Zrenjanin
• Udruženje „Nastavnici prirodnih nauka”
• Udruženje „Milutin Milanković” Beograd
• OŠ „Vuk Karadžić” Zrenjanin
• Zrenjaninska gimnazija
• Astronomsko društvo „Milutin Milanković” Zrenjanin
• Godina Pupina u Zrenjaninu
• Regionalni centar za talente Zrenjanin

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 27. februara 2015. in Aktivnosti

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: