RSS

Veče posvećeno Mihajlu Pupinu

20 feb

20. februar, 2015. Mesna zajednica „Veljko Vlahović“, Bagljaš, Zrenjanin, 18.00h.

DSC07556   Pred ulazom u MZ „Veljko Vlahović“, sa strane na jugozapadu, na kulisu od neba stoje, mlad Mesec i planeta Venera. Možda su baš ova dva nebeska tela, koja tako izazovno sjaje pozajmljenom svetlošću Sunca inspirisala Pupina.

    Pre pedeset godina, u društvu mladih pastira, posmatrao sam zvezde na crnom zastoru letnjeg neba, u ponoći. Tada mi se činilo da je svetlost tih zvezda pesma koja peva slavu Božiju. Da li je nauka uticala da promenim ta svoja maštanja iz rane mladosti? Što ta svetlost danas govori umu mome? Odgovor na to pitanje rađao se celog mog života, i njegovo postepeno otkrivanje pružalo mi je najslađa ushićenja u mom životu. Faradej i Maksvel kazali su mi da svetlost nastaje usled dejstva elektriciteta. Elektroni i protoni su cigle iz kojih je sazidana materija; da je svetlost zračenje, sipanje u prostor električne energije iz atomskih građevina u kojima elektroni, svojim kretanjem, određuju oblik građevine i količinu energije.
Zvezda koja zrači svetlost, zrači električnu energiju, i baca na nas jedan deo svoje rođene materije, mase svoje.
Svaka usijana zvezda je žiža iz koje teče energija; energija koja život daje i koja raskošno rasiplje taj život na sve strane prostora žednog energije. Ona rasiplje taj život iz svog sopstvenog srca da bi začedila nov život….

   DSC07557m DSC07560m

   Čekajući početak programa i posetioce izložbe Natalija, Milica i Jovana se druže (otuđuju) na veoma savremen način. Sa zida ih posmatra strogi i zamišljeni lik Pupina i verovatno se kaje što je svojim izumom omogućio ovakvo druženje. Jovana će kasnije u toku predstave Sa pašnjaka do naučejnaka citirati naučnika: U jednu stvar sam bio prilično uveren-da će doći dan kada će moji električni rezonatori naći lepe i korisne primene u ovom novom načinu prenošenja govora putem bežičnog signalisanja.

DSC07562m ??????????????????????????????? 

  Na 30-tak panoa predstavjleni su odnosi i veze Velikog Bečkereka, Petrovgrada, Zrenjanina i Pupina. Autor izložbe  Tragom velikana – Mihajlo Pupin u našem gradu je mladi istoričar iz Zrenjanina Filip Krčmar.

DSC07585mm DSC07580dm

Izložbu upotpunjuju učenice OŠ „Vuk Karadžić“, Lenka Stojkov, Natalija Kostić, Milica Vujović i Jovana Turinski, odlomcima iz autobiografskog dela Mihajla Pupina –Sa pašnjaka do naučenjaka. Njihovo izlaganje prati video predstava bogate Pupinove vremenske linije.

DSC07596   Na kraju nn građanin, predstavljajući se kao daleki rođak Pupina pokazuje jedno pismo koje je Pupin poslao nekom čoveku i koje je napisao na prilično „naš“ način. I odjednom je sve počelo da se „oseća“ na Babu Batikina.

Da, Niče je ipak u pravu kada kaže: S pravom je rečeno da se neki narod ističe ne samo svojim velikim ljudima, već i načinom kako iste priznaje i ceni.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 20. februara 2015. in Aktivnosti

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: