RSS

Promocija knjige Mihajlo Pupin Idvorski

21 dec

unnamed  Još jedna akcija i još jedan korak na stazi Pupina i pupinizacije.

    Učenici više osnovnih škola su u četvrtak, 18.12.2014. u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ imali priliku da se upoznaju sa autorkom i ilustratorom dečije knjige Mihajlo Pupin Idvorski. Promocija se odvijala u ambijentu u kom je prethodne večeri otvorena izložba likovnih radova učenika osnovnih škola Opštine Zrenjanin na temu Pupinizacija-likovna realizacija. Ova dva događaja su svojom komplementarnošću upotpunila jedno drugo. Bilo je uživanje sedeti među decom,okružen njihovim likovnim radovima na temu Mihajlo Pupin i slušati reč autorke knjige o velikom naučniku.

DSC07364m   

 

   U uvodnoj besedi direktor biblioteke Milan Bjelogrlić je istakao značaj lika i dela Mihajla Pupina za naše društvo. Posebno je naglasio značaj toga što se u akciju obeležavanja uključuju deca, upravo kroz ovakve akcije u kojima oni nisu pasivni posmatrači nego aktivni učesnici, saradnici i nosioci aktivnosti.
  

  DSC07377m DSC07379m

    Autorka Jovana Kulauzov Reba je kroz priču o velikom naučniku slikovito predstavila knjigu. Istakla  je Pupinovu istrajnost u radu i borbu da dođe do postavljenog cilja, odanost svom narodu i rodnom kraju. Obzirom da se fizički pojmovi, neophodni za razumevanje Pupinovog naučnog dela ne obrađuju u osnovnoj školi, autorka je njegove pronalaske predstavila na razumljiv način. Njen nastup, pedagoški osmišljen, neposredan i na momente interaktivan držao je pažnju prisutnim učenicima.

DSC07386m DSC07395m
    DSC07357m Ilustrator Mladen Mutavdžić je pohvalio izložene radove učenika. Dopala  mu se raznovrsnost portreta velikog naučnika koje su učenici nacrtali. Priznao je da njemu nije bilo lako da ozbiljan lik Mihajla Pupina ilustruje tako da ga približi mladima. Iz kratkog predstavljanja svog likovnog razvoja od prvih školskih crteža do profesionalnog ilustratora i kompjuterskog dizajnera učenici su mogli da steknu prve dojmove o ovoj profesiji. Ovo je bila prilika da učenici autori radova o Mihajlu Pupinu uporede svoj rad sa radom odraslog ilustratora, da razgovaraju sa njim i da čuju njegovo mišljenje o svojim radovima.

unnamed1    Odlomak iz knjige:

Podeljeni u čete od 12 dečaka, vodili bi čitavo krdo volova na ispašu! Kada bi sunce nestalo na zapadu, a noć prekrila Banat debelim mračnim pokrivačem, tada bismo nastupali mi – čuvari i vodiči mrkog krda. Pošto-poto ga je trebalo sprečiti da zaluta u gustu šumu od kukuruza i postane plen lovokradica. Da bismo uspešno obavili zadatak, zabadali bismo noževe u tvrdu zemlju, a zvuk bi se, udaravši o njihovu drvenu dršku, prenosio od jednog do drugog uveta, prislonjenog o toplo tlo. To je bio naš način telefoniranja-bez žica i slušalica!  Shvatili smo da zvuk bolje putuje kroz tvrdu zemlju nego kroz vazduh. Prislanjanjem uvete na zemlju mogli smo pratiti i tih topot kopita naših volova, čiji smo pravac određivali prema rasporedu zvezda na nebu.

Ta veza zvuka i svetlosti za mene je postala najveća i najlepša misterija! U toplom zagrljaju banatske ravnice zarekao sam se da ću je kad-tad razotkriti!

unnamed6   Američka farma me podsetila na rodni kraj: beskrajni redovi rascvetalih breskvi unedogled, zelena i zlatna polja,po kojima pasu stada ovaca i krava…Posao nije bio lak: trebalo je upregnuti mazge u kola i po ceo dan utovarati i istovarati veliki i težak teret – đubrivo za useve. Vremenom sam savladao sve farmerske poslove, stekao nove prijatelje i trudio se da što više naučim o američkim običajima.

   Najvažnije mi je bilo da usavršim znanje engleskog jezika, jer je čovek koji ništa ne razume i ne može da govori osuđen na neuspeh i samoću u stranom svetu.

   unnamed5 Ono po čemu sam najpoznatiji jeste pupinizacija: na samom početku 20 veka omogućio sam ljudima da, pomoću specijalno napravljenih kalemova, telefoniraju na velikim razdaljinama, bez šuma i ometanja zvuka.. Okeani, planine, reke i pustinje više nisu bili prepreke za pričanje telefonom. Tada sam izrekao proročanstvo: „Siguran sam da neće proći mnogo vremna do momenta kada će ceo svet pričati telefonima oslobođenim kablova i žica!“ Bio sam u pravu, zar ne?

Film o promociji knjige Mihajlo Pupin Idvorski

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 21. decembra 2014. in Aktivnosti

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: