RSS

O liniji, krugu, boji i Pupinu

20 dec
I mesto, Miladinović Maša V3, OŠ "2 Oktobar" Zrenjanin, Nastavnica: Sanela dunđerski

I mesto u kategodiji od V-VIII razreda Miladinović Maša V3 OŠ „2 Oktobar“ Zrenjanin Nastavnica Sanela Dunđerski

Kada nam dete, negde u prvoj godini, nacrta prvu liniju to nas obraduje. Kada nacrta prvi krug to nas oduševi. Kada prvi put pomeša boje to nas fascinira. Kada prvi put nacrta Sunce i oboji ga žuto a da mu mi to nismo rekli tu nam već staje pamet, ostajemo ravnodušni kao pred nečim što se podrazumeva. A šta reći, šta je to, kada dete uzrasta od 7-15 godina poveže informacije o zvezdama, oblacima, drveću, kućama, mašinama, ljudima i njihovim licima, doživi impresiju i predstavi je linijama, krugovima i bojama? To je delo inteligentnog živog bića pred kojim se čudi celi Svemir. To ne mogu ni amebe, ni ribe, ni ptice, ni bilo koja druga vrsta, to može samo čovek.
     Roditelji i učitelji, kao odrasli ljudi, prema toj moći uma treba da su odgovorni, treba da je neguju i razvijaju, oslobađaju i afirmišu,a nikako sputavaju i prigušuju.
     Povodom Dana škole OŠ “Vuk Karadžić“ je za učenike osnovnih škola Opštine Zrenjanin raspisala konkurs na temu Pupinizacija–likovna realizacija, uključujuči tako svojevrsno i druge škole u obeležavanje Godine Pupina u Zrenjaninu. Prispeli su radovi iz sedam osnovnih škola. Najbolji radovi su prezentovani i nagrađeni na svečanoj akademiji održanoj 7. novembra 2014. povodom Dana škole.
     DSC07330mU sredu, 17. novembra 2014. odabrani likovni radovi su predstavljeni na izložbi u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu. U prisustvu učenika- autora radova, njihovih nastavnika i roditelja, izložbu je otvorila direktorica škole Tatjana Pavlović. Izložbu su uredile nastavnice likovne kulture Sanela Dunđerski, koja je i nosioc ove akcije i Nadica Simjanovski, koja je sa učenicima OŠ „Bratstvo“- Aradac i „Servo Mihalj“ – Mužlja, Zrenjanin posebno doprinela svojim kolekcijama.

 

DSC07308m DSC07354m

1498873 DSC07335m
     Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ su prisutnima izveli predstavu Sa pašnjaka do naučenjaka, urađenu po istoimenom autobiografskom delu Mihajla Pupina. Evo kako se Mihajlo Pupin, koga igra učenik Boris Birdić obratio auditorijumu:
DSC07343mm   Draga deco i nastavnici !
   Hvala vam što ste proneli moje ime po svim školama predlažući deci da slikaju moj lik i moje delo i što ćete to danas ovom auditorijumu da prikažete. Čast mi je da sam inspiracija tolikoj deci. Dira me emocija iz koje su iznedreni tako lepi likovni radovi.
   Pozdravljam vas do nekog budućeg virtuelnog susreta.

Kratki film

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 20. decembra 2014. in Metodika-Primeri dobre prakse

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: