RSS

Пупин на Саборном сијелу Херцеговаца потомака и пријатеља Херцеговине

28 nov

sabor sijelo    Традиционално окупљање Херцеговаца потомака и пријатеља Херцеговине, у петак, 28. новембра 2014. у Хотелу Војводина у Зрењанину, било је посвећено Михајлу Пупину.
Поново се показало да је право време за Пупина. Показује се снага његовог лика и дела, која нас окупља, оснажује, усмерава, поткрепљује нам национални идентитет али нас и космополитизује и приближује другим народима. Све ово нам је данас толико потребно.
Повезати традицију, етику и човечност предака са тековинама које нам остављају наши велики умови новијег доба је једини прави пут у будућност овога народа.
Ученици ОШ „Вук Караџић“ из Зрењанина су својом мултимедијалном представом Са пашњака до научењака овом Саборном сијелу дочарали лик и дело Михајла Пупина.
Одломак са представе:

DSC07276mМајка ми је говорила: „Дете моје, ако желиш да пођеш у свет, о коме си толико слушао на овим нашим поселима, мораш потражити још један пар очију, очи за читање и писање. Знање, то су златне лествице које нас воде у небеса; знање је светлост која осветљава наш пут кроз овај свет и води нас у живот будућности, пун неувеле славе.“

???????????????????????????????  Mајка наговори мога оца да ме пошаље у једну вишу школу у Панчеву. Ту сам нашао учитеље, чије је знање учинило дубок утисак на мене; нарочито њихово познавање природних наука. Ту сам по први пут чуо како је неки Американац, који се звао Франклин, радећи са једним змајем од папира и кључем, открио да је муња отвор кроз који пролази електрична струја са облака на облак, а да грмљавина долази услед експанзије ваздуха загрејаног струјањем електричних варница кроза њ.

???????????????????????????????   Када сам прве године дошао кући на летњи одмор, једва сам дочекао прву прилику да мом оцу и његовим пријатељима, који су седели пред нашом кућом у недељу после подне, и разговарали, покажем што сам ново научио. Изненадило ме је када сам приметио да се мој отац и његови пријатељи почеше зграњавати од чуда. Отац ме строго погледа и упитао зар сам већ заборавио како ме је он учио да грмљавина долази услед треске неба под колима Светога Илије, и да ли ја мислим да тај Американац Франклин, који нема озбиљнијег посла него да пушта змајеве као какво залудно дерле, зна више него најмудрији људи у Идвору? Увече, за вечером исприча отац матери о јереси коју сам ја то после подне проповедао. Мајка му одговори да она није нигде у Светом Писму нашла потврду за ту причу о Светом Илији, па је сасвим могуће да је тај Американац Франклин у праву.

 
1 komentar

Objavljeno od strane na 28. novembra 2014. in Aktivnosti

 

Jedan odgovor na “Пупин на Саборном сијелу Херцеговаца потомака и пријатеља Херцеговине

 1. Plavi

  29. novembra 2014. at 13:40

  I nepismena Olimpijada, majka Mihajla Pupina, znala je kako se otvaraju velika vrata velikog sveta.
  Znanje osvetljava taj put, a
  NE snishodljivost i poslušnost,
  NE prosjačenje po briselskim šalterima,
  NE saveti i milost američkog ambasadora,
  NE paradiranje ponosom,

  VEĆ – pogledaj treći pasus gornjeg teksta, pa odatle samopoštovanjem i samopouzdanjem, sigurnim korakom – napred !

   

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: