RSS

Vreme je za Pupina

03 nov
S pravom je rečeno da se neki narod ističe ne samo svojim velikim ljudima, već i načinom kako iste priznaje i ceni.
Niče

IMG_4023ma 1557504

   U ponedeljak, 3. novembra 2014. u Mesnoj zajednici „Sava Kovačević“ u Zrenjaninu otvorena je izložba Tragom velikana. Izložbu je otvorio Nikola Tankosić. O izložbi je govorio i njen autor Filip Krčmar.
63964  1459302

    Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina su izveli prigodan program. Oni su govorili odlomke iz autobiografskog dela Mihajla Pupina – Sa pašnjaka do naučenjaka. Ova knjiga je u Americi objavljena 1923, Pulicerovu nagradu je dobila 1924. a kod nas je objavljena 1929. Pupin je knjigu posvetio svojoj majci Olimpijadi.

1068  1902043
10641042 250208 

        Odlomak iz knjige: Sa pašnjaka do naučenjaka
    Dok sam obilazio veliku Sorbonu i Koledž de Frans, u Kartije Laten, u jednoj knjižari starih knjiga naiđoh na veliku dragocenost – La Granžovu veliku knjigu „Analitička Mehanika“ .
Izgledalo je neverovatno da će ikad doći vreme da jedan Idvorac čita La Granža u svojoj skromnoj seoskoj kući. Idvorci primetiše da sam toga leta mnogo manje razgovarao, nego za vreme moje prve posete. Druženje sa La Granžem i Maksvelom zasužnji me u vrtu moje majke. Majci sam pričao da su Maksvel i La Granž dva velika sveca u svetu nauke, i to moje čitanje toga leta ona je smatrala kao čitanje života svetaca. Radi toga ona se osećala srećnom, dok je za ostali svet u Idvoru to bila prava zagonetka. Takvo čitanje je za popove i vladike, mislili su oni, i, primećujući da ja ne poklanjam mnogo pažnje gajdašu i kolu i ostalim svetovnim stvarima, počeše šaputati među sobom kako se Miša sprema da se zakaluđeri. Kakva šteta, dodavali bi drugi, ići čak u Ameriku, nakupiti toliko znanje, pa sve to sahraniti među mračnim manastirskim zidovima!

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 3. novembra 2014. in Aktivnosti

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: