RSS

Bliski susret komete Siding Spring i Marsa

23 okt
????????????????

Foto: NASA

     U nedelju, 19. oktobra 2014. kometa Siding Spring, C / 2013 A1, je prošla pored planete Mars na udaljenosti od 139 500 km što je za oko polovinu manje od rastojanja između Zemlje i Meseca, i manje za jednu desetinu udaljenosti od bilo koje poznate komete koja je prolazila blizu Zemlje. Tada su kometa i Mars bili oko 238 miliona kilometara daleko od Zemlje.
     Ova kometa dolazi iz Ortovog oblaka, ogromnog sfernog roja ledenih objekata za koje se veruje da su materijal preostao od pra oblaka od kojeg je pre 5 milijardi godina formiran Sunčev sistem i nalazi se na samoj njegovoj periferiji.
     Svemirski telskop Habl je bio blagovreno pripremljen da prati i snima ovaj nesvakidašnji susret. Habl je programiran da posmatra kometu i Mars kao dva različita tela zbog toga što je Mars 10 000 puta sjajniji od komete. Drugi razlog odvojenog snimanja ova dva nebeska tela je njihov način kretanje jednog u odnosu na drugog zbog kojeg se ne mogu istovremeno jasno videti u istoj ekspoziciji.
      Habl je snimao kometu od 18. oktobra, od 8:06 PM EDT do 19. oktobra, do 11:17 EDT. Hablova fotografija Marsa je snimljena 18. oktobra. Slika Marsa i komete je kompozitna i montirana je kao jedna slika kako bi ilustrovala njihovu udaljenost. Čvrsto ledeno jezgro komete je suviše malo da bi se videlo na Hablovoj slici. Svetla koma komete, difuzni oblak prašine oko jezgra i prašnjavi rep su jasno vidljivi.

Detaljnije na:HubbleSite

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 23. oktobra 2014. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: