RSS

Kviz „Mihajlo Pupin -Sa pašnjaka do naučenjaka“

09 okt

kckmp

     Kviz „Mihajlo Pupin – Sa pašnjaka do naučenjaka“, održan je u sredu, 8. oktobra 2014. godine, u 17.00 sati u Kulturnom centru u Zrenjaninu. Kviz je održan u okviru Dečije nedelje, u organizaciji Udruženja Godina Pupina u Zrenjaninu i Podružnice Društva fizičara Srednjobanatskog okruga, a povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Mihajla Pupina. 
     Cilj kviza je edukacija i upoznavanje učenika osnovnoškolskog uzrasta sa likom i delom Mihajla Pupina. Da prisustvuju kvizu su pozvani učenici osnovnih škole sa afinitetom za prirodne predmete. Kvizu su prisustvovali i roditelji učenika koji su se takmičili.

     Autor i organizator kviza je Miša Bracić, profesor fizike. IKT obradu je uradila i kviz vodila Zorana Raičević, profesorica matematike.
kckmp2 IMG_4000 1620467_10203160369350900_4204005371444054307_n

  Za učešće u kvizu se prijavilo 13 škola zrenjaninske opštine. Učenici su odgovarali na 70 pitanja koja su obuhvatala značajne činjenice i događaje iz autobiografskog dela Mihajla Pupina Sa pašnjaka do naučenjaka. Raduje da su sve ekipe pokazale ujednačeno i odlično znanje. To govori da su se učenici, zajedno sa svojim nastavnicima fizike, u proteklih mesec dana ozbiljno pripremali. U finalu se našlo pet škola. Pobedila je OŠ ” Vuk Karadžić” iz Zrenjanina, drugo mesto osvojila je škola “ Dr Aleksandar Sabovljev” iz Ečke i treće OŠ “ Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina.
     Učenicima, članovima ekipa koje su osvojile I, II i III mesto uručene su simbolične nagrade i knjiga Sa pašnjaka do naučenjaka.
   1918   

    Pošto je počeo da radi kao profesor matematičke fizike na Kolumbija univerzitetu Mihajlo Pupin i njegov kolega Kroker su držali predavanja o elektricitetu i od novca koji su tako zaradiili opremili novoosnovanu fizičku laboratoriju koja se danas zove Pupinova laboratorija. Evo kako to Pupin opisuje: Podignuta je privremeno jedna mala šupa od cigalja, u koledžu Kolumbiji, i tu se smestilo to novo odelenje. Đaci su je prozvali „košara.“ … Labaratorija je imala samo jedan dinamo, jedan motor, i jedan alternator, i nekoliko sprava za praktično premeravanje. Kada uporedih to bogatstvo novog „Odelenja za elektrotehniku koledža Kolumbije“ sa onim na Politehničkoj Školi u Berlinu, obuze me osećaj poniženja, ali mi to ipak ne ubi volju. …
Krokeru i meni staviše do znanja da se samo od priloga, koji se dobiju izvan universiteta, mogu prve godine dobaviti nedostatci u laboratoriji. Nešto novaca sabrasmo na taj način što smo održali dvanajest javnih predavanja o elektricitetu. Za ulaznice naplaćivali smo po deset dolara. Svako predavanje trajalo je dva sata. Nismo se mnogo kicošili sa kakvoćom predavanja, pa smo se trudili da količina bude što obilnija. Na taj način, sabrasmo tri stotine dolara i kupismo neke sprave. Nikad dva mlada naučnjaka nisu tako teško radila da zarade tri stotine dolara. Ali je iskustvo, stečeno tom prilikom, vredilo nekoliko puta više od te svote.

    Ovoga puta učenici su se po uzoru na Pupina takmičili i borili da pokažu što veće znanje i tako osvojili nagrade u vidu nastavnih učila za opremanje kabineta fizike u svojim školama.

kkcmp  23

Škole učesnice kviza „Mihajlo Pupin –Sa pašnjaka do naučenjaka
1. OŠ “Dositej Obradović“ Farkaždin
2. OŠ „Jovan Dučić“ Klek
3. OŠ „Servo Mihalj“ Mužlja
4. OŠ „Branko Ćopić“ Lukićevo
5. OŠ „dr Aleksandar Sabovljev“ Ečka
6. OŠ „ Svetozar Marković Toza„ Elemir“
7. OŠ „Sveti Sava“ Stajićevo
8. OŠ „dr Jovan Cvijić“ Zrenjanin
9. OŠ „PP Njegoš“ Zrenjanin
10. OŠ „Đura Jakšić“ Zrenjanin
11. OŠ „2 Oktobar“ Zrenjanin
12. OŠ „Žarko Zrenjanin“ Zrenjanin
13. OŠ „Vuk Karadžić“ Zrenjanin

Neka od pitanja na koja su učesnici kviza odgovarali:

13  12

16  1514 17

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 9. oktobra 2014. in Metodika-Primeri dobre prakse

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: