RSS

Pupinizacija i Noć istraživača

27 sep

IMG_3745m  DSC07149m1
   

    U okviru Noći istraživača, u salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu, 26. septembra 2014. održan je program posvećen Mihajlu Pupinu. U ovom prostoru se već nalazi izložba „Tragom velikana-Mihajlo Pupin u našem gradu“ koja prikazuje veze velikog Banaćanina i Velikog Bečkereka,što je bio dobar ambijent koji je posetiocima pružio potpun ugođaj. Program su priredili učenici OŠ“dr Jovan Cvijić“ i OŠ „Vuk Karadžić“, izlazeći u susret inicijativi Organizacionog odbora za obeležavanje 160 godina od rođenja Mihajla Pupina. Učenici Vuka su govorili odlomke iz autobiografskog dela Mihajla Pupina „Sa pašnjaka do naučenjaka“. Učenici Cvijića su demonstrirali oglede i eksperimente iz oblasti elektromagnetizma ukazujući tako na oblast fizike koja je Mihajla Pupina interesovala i na kojoj je on najviše radio.
   

IMG_3731m  DSC07102a

    U tehničkom smislu pojam pupinizacije obuhvata instalaciju Pupinovog indukcionog kalema u svetski telegrafsko-telefonski sistem čime se dobio jači i čistiji TT signal, što je epohalni i značajni doprinos Pupina našoj civilizaciji. Na ovaj način je unapređena komunikacija ljudi širom planete. Obzirom na to da je Pupin bio svestrana ličnost: profesor, plodan naučnik, društveni radnik, političar, diplomata, dobrotvor a sve je to postigao ogromnim radom, ako njega uzmemo za primer i predstavimo ga našim učenicima učinićemo pupinizaciju obrazovnog sistema, što će značiti njegovo pojačanje, pročišćenje i dovođenje na prave vrednosti…
    „Pupinizacija“, kao metafora, na ovakvim mestima i u ovakvim prilikama počinje, širi se i dalekosežno deluje za dobrobit društva i naroda.

DSC07129m  DSC07136m

DSC07122m  DSC07103m

dev  DSC07125m2

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 27. septembra 2014. in Metodika-Primeri dobre prakse

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: