RSS

Šta nam govore solarni neutroni

10 jul

1410825o     Nije lako razumeti Sunce sa ove udaljenosti. Kako da razumemo solarne baklje, intenzivne mlazeve zračenja koje nastaje oslobađanjem magnetne energije u pegama, ako se oslanjamo samo na posmatranje svetlosti i čestica koje dolaze do Zemljine orbite udaljene 150 miliona km od Sunca?
     NASA-ina kosmička sonda Mesindžer, koja kruži oko Merkura je udaljena 45 miliona km od Sunca i dovoljno je blizu da detektuje neutrone koji nastaju u solarnim bakljama. Prosečni životni vek jednog od ovih neutrona je 15 minuta. Koliko će daleko da putuje kroz svemir zavisi od njegove brzine. Sporiji neutroni ne putuju daleko pa se ne vide na detektorima u orbiti oko Zemlje.
     „Da bismo razumeli sve procese na Suncu potrebne sun nam informacije koje možemo da imamo ako posmatramo što više različitih čestica koje dolaze sa Sunca: fotone, elektrone, protone, neutrone, gama zrake“, kaže Dejvid Lorens, sa primenjene fizike u Laurelu, u Merilendu. „Blizu Zemlje možemo posmatrati naelektrisane čestice sa Sunca, ali na njihovo kretanje utiče magnetno polje.“
     Takve naelektrisane čestice se kreću i vrte oko linija sila magnetnih polja Sunca i Zemlje. Neutroni, koji nisu naelektrisani, putuju u pravim linijama iz regiona Sunca iz kojih su izbačeni. Oni nose informacije o procesima u kojima su nastali pošto nisu u interakciji sa sredinom kroz koju se kreću. Ove informacije naučnici koriste da dešifruju procese koji su odgovorni za stvaranje i brzinu visoko-energetskih solarnih čestica.
     Lorens i njegov tim su pogledali podatke sa Mesindžera od 4 i 5. juna 2011. Baklja se pojavila na suprotnoj strani Sunca, koja se na Zemlji ne može videti. Mesindžer je izmerio povećan broj neutrona na orbiti Merkura.
     NASA-in solarni teleskop Solar Terrestrial Relations Observatori (STEREO) je takođe video ovu baklju. I STEREO je dao korisne podatke o njoj.
     Podaci Mesindžera i STEREO ukazuju da su neutroni najverovatnije proizvedeni u sudarima ubrzanih čestica visoke nergije u nižim delovima atmosfere Sunca.
    Detaljnije na: PHYSORG

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 10. jula 2014. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: