RSS

Atmosfera na Mesecu

02 jul

     Mesec ima vrlo tanak sloj gasova iznad svoje površine, koji tehnički može da se smatra egzosferom.
     Gasovi egzosfere su veoma retki i retko se sudaraju jedni sa drugima. Molekuli vazduha se kreću neometano balističkim putanjama i poskakuju po površini Meseca. U atmosferi Meseca se nalazi samo 100 molekula po kubnom centimetru. Zemljina atmosfera na nivou mora ima oko 100 milijardi milijardi molekula po kubnom centimetru. Ukupna masa ovih gasova je oko 25.000 kg.
     mysterious-moon-light-dust-fountains-100706-1-02Sliku(levo) je snimila sonda Clementine iz senke Meseca. Sjajno područje na ivici Meseca je svetlost Sunca na mesečevom horizontu a svetla tačka iznad je planeta Venera.
     Lunarni Reconnaissance orbiter je nedavno otkrio helijum. Detektori koje su ostavili astronauti Apolo misije su otkrili argon, helijum, kiseonik, azot, metan, ugljen monoksid i ugljen dioksid. Spektrometri bazirani na Zemlji su detektovali natrijum i kalijum. Lunarni orbiter Prospektor je pronašao radioaktivne izotope radona i polonijuma.
     Ovi gasovi se oslobađaju iz unutrašnjosti Meseca, najčešće usled radioaktivnog raspada ili pojave potresa. Lakši gasovi odlaze u svemir skoro odmah.
     Uticaj Sunca, solarni vetar i mikrometeoriti koji udaraju u površinu Meseca mogu da oslobode ili rasprše gasove iz mesečevog tla. Ovi gasovi ili odlete u svemir ili se odbijaju (poskakuju) po površini.
     Ultraljubičasta sunčeva svetlost izbacuje elektrone iz atoma gasova. Naelektrisane, jonizovane čestice levitiraju na visini većoj od kilometar. Noću se dešava suprotan proces. Atomi primaju elektrone od solarnog vetra i stacionioraju se blizu površine.
     Ova plutajuća fontana mesečeve prašine duž granice između noći i dana, stvara sjaj sličan sjaju zalaska sunca na Zemlji. Svetlost lunarnog horizonta je uočena nekoliko puta tokom Apolo misija.

Detaljnije na:SPACEcom

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 2. jula 2014. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: