RSS

Zemlja na mesečini

10 jun

    Sunlit Crescent Moon & Earthlit  Moon -Earthshine  09-08-2015Kada sa Zemlje, sa udaljenosti od 384 400km posmatramo Mesec u njegovoj mladoj fazi, u tamnom, noćnom delu koji je osvetljen svetlošću Sunca koja se odbila od Zemlje (zemljaninom), vidimo veće kratere i tamne površine- Mesečeva mora.  

     A kako izgleda Zemlje pod mesečinom za sada ne možemo da vidimo sa Meseca ali možemo sa veštačkih satelita koji je posmatraju i snimaju. 

 

arabia_vir_2012274Persijski zaliv viđen sa Suomi NPP satelita, 30. septembra 5. 10. i 15. oktobra 2012. Detektovana je svetlost u opsegu talasnih dužina od zelene do skoro infracrvene sa naftnih baklji, požara, gradskih svetala i reflektovane mesečine.

arabia_vir_2012279     Svaka slika sadrži Mesec u četiri različite faze, počev od punog Meseca 30. septembra, zadnje faze 10. oktobra itd. Kako se mesečina smanjuje kopnene površine se manje vide, ali su svetla gradova i brodova vidljivija. Urbanizacija je najočiglednija duž severoistočne obale Saudijske Arabije, u Kataru i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). U Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po noćnim svetlima se raspoznaju glavni autoputevi. 

 arabia_vir_2012284  arabia_vir_2012289
    Detaljnije i sa većom rezolucijom na: NASA Earth Observatory

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 10. juna 2014. in Planeta Zemlja

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: