RSS

Veličina Sunčevog sistema

25 feb

PIA17046_ip    Rastojanja u svemiru se izražavaju u svetlosnim godinama ili astronomskim jedinicama. Astronomska jedinica (AJ) je jedinica za dužinu i predstavlja udaljenost od  Zemlje do Sunca što iznosi 150 miliona km. Tako je Zemlja udaljena 1 AJ, Saturn 10, a Neptun oko 30 AJ od Sunca.
   Solarni sistem ne predstavlja samo prostor do poslednje planete. Naučnici su složni da Sunčev sistem zahvata i Ortov oblak koji je izvor kometa koje se u dugim vremenskim skalama kreću oko Sunca. Iza spoljne granice Ortovog oblaka počinje da dominira gravitacija drugih zvezda nad gravitacionim delovanjem Sunca. Unutrašnja granica Ortovog oblaka je na 1 000 AJ a spoljna na oko 100 000 AJ od Sunca.
     Vojadzer-1-te-2  72933-Voyager-Golden-Record

     NASA-in Vojadžer 1, najudaljenija svemirska sonda, se nalazi na oko 125 AJ. Naučnici veruju da je 25. avgusta 2012. ušao u međuzvezdani prostor. Veći deo međuzvezdanog prostor je zapravo unutar Sunčevog sistema.

     Alfa Kentauri je trenutno najbliža zvezda Sunčevog sistema. Vojadžer će 40 000. godine biti bliže zvezdi AC +79 3888 nego Suncu. AC +79 3888 zapravo putuje brže ka Vojadžeru 1 nego što letelica putuje ka njemu.

oort

     Pogled na Sunčev sistem iz perspektive zvezde Alfa Kentaur

 
1 komentar

Objavljeno od strane na 25. februara 2014. in Astronomija

 

Jedan odgovor na “Veličina Sunčevog sistema

  1. Milenko Djordjevic

    20. jula 2016. at 10:49

    Dobar prikaz Sunceve rotacione svere. Kada astrofizika razmotri snagu i uticaj rotacionih svera u kosmosu zaboravoice na beznacajnu gravitaciju i tada ce mnoge teorije pasti a astronomija dobiti logicnija i razumnija objasnjenja. Kada shvati da je svemir-kosmos sazdan od cestica kvanta-tamne materije, cija je krutost veoma velika i da se ne krecu brzinom 300.000 km u sekundi vec da je to samo brzina prenosa energije , koju omogucava krutost cestice.
    Sve zvezde u kosmosu , putuju nosene rotacionom sverom kosmosa, a vojadzer nece preziveti ni 100 g. da izadje iz sunceve rotacione svere. SVE JE STABILNO ZAHVALJUJUCI ROTACIJI I KRUTOSTI TAMNE MATERIJE.

     

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: