RSS

Maglina Orao

16 feb

    eagle_kp09_2048Jato mladih zvezda, starih oko 2 miliona godina okruženo natalnim oblakom prašine i gasa. Kroz prozor u oblaku prašine vidi se jarko osvetljeno porodilište zvezda. U hladnim visokim stubovima i globulama tamne prašine i molekularnog gasa, pod dejstvom jakih gravitacionih polja  u toku je proces formiranja zvezda koji još nije završen. Svetlost i solarni vetrovi nekoliko mladih plavih zvezda spaljuje, potiskuje i erodira preostala vlakna i zidove gasa i prašine.

    Maglina Orao ili M16 je udaljena oko 6 500 svetlosnih godina i može se videti prema sazvežđu Zmije. Zauzima površinu od oko 20 svetlosnih godina. Snimak je načinjen sa 0,9 metarskim teleskopom na Kitt Peak opservatoriji u Arizoni, SAD. Slika je nastala kombinovanjem emisionih linija vodonika – alfa (zeleno), kiseonika [O III] (plava) i sumpora [S II] (crveno) .

Eagle_Nebula_4xHubble_WikiSkm   fairypillar_hubble_900  pillars4_hst_big

     Snimak je 1995. načinio svemirski teleskop Habl. Vidi se stvaranje gasovitih globula ( jaja ) iz stubova molekularnog vodonika, gasa i prašine. Ogromni stubovi su dužine nekoliko svetlosnih godina i toliko su gusti da gravitacija u njihovoj unutrašnjosti od  gasa i prašine formira zvezde. Intenzivna radijacija svetlih mladih zvezda izbija napolje na mestima gde je gustina stubova manja.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 16. februara 2014. in Astronomija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: