RSS

Ne lomite mi bagrenje

06 feb
zoomimage2.ashx

Snimak sa Eutalsata SAT24, od 8.2.2012.

    Apropo poslovice Ne pada sneg da pokrije breg nego da lisica pokaže trag, gledajući ovu fotku možemo da kažemo – Ne pada sneg da pokrije breg nego da drvoseča pokaže trag.   

   Snimak sa Eutalsata SAT24, je od 8. 2. 2012. ali se može videti svakog vedrog dana, svake zime i nažalost već godinama pokazuje isto.

    Na snimku se vidi deforestirana Vojvodina. Upoređenje sa okolnim regionima puno govori. Tamni delovi su šume i šumarci i okolina toga ima. A u Vojvodini su šume samo na Fruškoj Gori i duž Dunava, Tise, Begeja i Tamiša, sve ostalo se beli.

    Ovo opominje. Posledice nedostatka šuma su kompleksne i mogu da budu nepovoljne za buduće naraštaje. Za sada ih ne osećamo i nismo ih svesni, ali će ih naša deca osećati do problema egzistencijalnog opstanka na ovim prostorima.

    „Ne lomite mi bagrenje“ jer snegovi, herbicidi, pesticidi, veštačka đubriva i „vetrovi će nas oduvati“ ili zatrpati, svejedno je. Kada nema šuma, nema ptica i divljih životinja. Vetrovi drugačije duvaju,temperatura i vlažnost vazduha i zemljišta su drugačiji ..Ptice se gnezde ili nalaze hranu i zaštitu na drveću. Ako nema ptica, na njivama i pašnjacima se povećava broj insekata, glodara i drugih štetočina.

   2013-11-24_08-23-52_502Da bi zaštitili poljoprivredne kulture poljoprivredni proizvođači koriste hemijska zaštitna sredstva. Tako uništavaju štetočine ali i druge vrste koje to nisu. U zemljište, vodotokove i atmosferu ulaze supstance koje su štetne za ljude i životinje. Nekim vrstama se tako prekida lanac ishrane.

    Šume i šumski pojasevi su vetrobrani. Ne tako davno skoro da je svaka njiva imala po neko drvo za hlad i zavetrinu. Naši dedovi su održavali rastinje pored puteva, nisu ga palili, sekli, zaoravali. Ono je sprečavalo stvaranje snežnih nanosa i putevi su im bili prohodni.

    Šume stvaraju odgovarajuću mikroklimu a šumski pojasevi stvaraju i održavaju mikroklimu koja pogoduje usevima na njivama.

    Šume su pluća zemlje, stvaraju kiseonik. Na zemlji je sve više potrošača a sve manje proizvođača kiseonika. Govorimo o održivom razvoju a uništavamo šume, to ne ide jedno sa drugim.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 6. februara 2014. in Planeta Zemlja

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: