RSS

Portret globalnog aerosola

31 jan

 706642main_705852main_geos5_1024-768
NASA – ina slika  prikazuje globalnu distribuciju i kretanje aerosola preko naše planete.

   Različiti izvori na Zemlji emituju u atmosferu aerosole – čestice različitih supstanci. Prašina (crveno) se podiže sa površine, morske soli (plavo) se kovitlaju unutar ciklona, dim (zeleno) raste od požara, potoci čestica sulfata (belo) izlaze  iz vulkana i fosilnih goriva. Ovaj portret globalnih aerosola je proizveden od strane Geos-5.

    Aerosol je sprej ili suspenzija tečnih kapljica ili čvrstih čestica u atmosferi. Najveći deo aerosola, (oko 90%) je prirodnog porekla i dolazi od šumskih požara koji proizvode ugljenik, vulkana koji emituju pepeo i sumpor-dioksid. Disperzija aerosola je široko rasprostranjena, oni su prirodni sastojak naše atmosfere. Dva najmnogobrojnija aerosola su morska so i prašina od vetra.
Preostalih 10% od aerosola se smatraju antropogenim, rezultat su ljudske aktivnosti. Iako se ovi aerosoli javljaju u daleko manjoj količini od prirodnih, oni mogu da dominiraju atmosferom u određenim urbanim i industrijskim oblastima. Automobili, spalionice, topionice i elektrane su plodni proizvođači sulfata, nitrata,  ugljenika, kao i drugih čestica. Daleko od urbanih centara, akumulacija aerosola se može desiti kao posledica nestanka šuma, prekomerne ispaše i suša. Sva ova zemljišta mogu imati uticaja i mogu dovesti do povećanja stope po kojoj prašina ulazi u našu atmosferu.

Širok spektar aerosolnih oblika viđen elektronskim mikroskopom. S leva na desno: vulkanski pepeo, polen, morska so, i čađ.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 31. januara 2014. in Planeta Zemlja

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: