RSS

Meteoriti na Antarktiku

31 jan

antarctic_meteor-browse

    Meteori su uglavnom ostaci kometa. Oni se u rojevima kreću Sunčevim sistemom. Kada se njihova putanja ukrsti sa putanjama planeta, satelita, asteroida ili komete oni „padaju“ po njima. Posledica toga su mnogobrojni krateri vidljivi na svim planetama i njihovim satelitima čije su nam površine vidljive. Oni isto tako padaju i na Zemlju. Krateri na Zemlji nisu toliko očigledni kao na Mesecu zbog toga što Zemlja zbog delovanja vode i vetra ima veoma intenzivnu eroziju tla.Krateri na Zemlji brzo bivaju poravnati a meteoriti zatrpani. Dok se kreću kroz prostor svemira, te smeše stena i minerala, zovu se meteori a kad padnu na neko nebesko telo zovu se meteoriti.

    Karta Antarktika pokazuje neka od mesta gde se meteoriti mogu naći u izobilju. Svake godine grupe lovaca odlaze u lov na meteorite.
Novac za lov na meteorite obezbeđuje Nacionalna fondacija za nauku i NASA. Više od 7 500 meteorita su prikupile ekspedicije ANSMET (theAntarcticSearchforMeteorites). Samo oko 2 500 meteorita ikada pronađenih su nađeni izvan Antarktika.

    Kada se meteorit pronađe, pronalači ANSMET-a odmah beleže njegov položaj, veličinu, boju, tip, i sve ostalo što bi moglo da bude važno.
Neki od alata koji se pri tom koriste su slični onima koje su koristili astronauti Apola za prikupljanje uzoraka na Mesecu, a neki su najnovije visoke tehnologije (kao što je satelit za globalno pozicioniranje i navigaciju).Tim ulaže velike napore da ne kontaminira meteorit. Meteorit se obrađuje samo instrumentima od nerđajućeg čelika, odmah se zapečati u sterilnu plastičnu ili aluminijsku foliju. Meteoriti koje prikupljaju ANSMET timovi na Antarktici se pakuju u suvi led  kako bi se održali uslovi u kojima su nađeni na terenu i šalju se na AntarcticMeteoriteLaboratoryuNASA-inJohnsonSpaceCenteruHouston, Texas.

 

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 31. januara 2014. in Planeta Zemlja

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: